2021-12-05
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈永冇失望真香港人法式私房菜💛精緻食物浪漫環境一流食物🤯今日介紹一間良心Fine dining俾大家,位於鬧市銅鑼灣之中,餐廳裝修都幾浪漫每枱都有支蠟燭🕯好適合慶祝啲特別節日👍而且最好知唔知係乜,就係佢唔收開瓶費同切餅費,呢啲餐廳簡直係可遇不可求😛餐廳嘅上菜速度都完全符合法國菜💁🏻♂️ 慢慢摸住酒杯底吹住水食啦🥂佢個菜單就係五道菜,價錢就取決於你揀邊樣做主菜💁🏻♂️ -🥂 #法式五道菜 🥂 ($758-$818)(8/10)🦪前菜🦪🍳 #白露旬溫泉蛋配黑松露荷蘭醬 🍳 (8.5/10)白露旬即係從來未接觸過陽光嘅露筍,只要一接觸陽光就會變綠色🫑 即係我哋平時成日見到果隻💁🏻♂️一上到枱已經聞到松露嘅香味👍 而且仲要係一片片😛 貴野~ 白露旬超級嫩口,完全冇渣🥰 荷蘭醬同溫泉蛋好creamy 配合得好好😈 仲有脆麵包增加口感,係一個幾完美嘅前菜✌🏻.🥑 #挪威三文魚塔 🥑 (7.5/10)呢個配搭不嬲都冇得輸🥑🐟三文魚好新鮮肥美,加上牛油果嘅creaminess 🥛食落去超級滿足,佢上面果舊泡泡仲要係豉油味😂 真係估佢唔到😛.🥣湯🥣🫕 #蟹肉柴椰菜忌
永冇失望真香港人法式私房菜💛精緻食物浪漫環境一流食物🤯
佢個菜單就係五道菜,價錢就取決於你揀邊樣做主菜💁🏻♂️
🥂 #法式五道菜 🥂 ($758-$818)(8/10)
🦪前菜🦪
🍳 #白露旬溫泉蛋配黑松露荷蘭醬 🍳 (8.5/10)
一上到枱已經聞到松露嘅香味👍 而且仲要係一片片😛 貴野~
仲有脆麵包增加口感,係一個幾完美嘅前菜✌🏻
🥑 #挪威三文魚塔 🥑 (7.5/10)
呢個配搭不嬲都冇得輸🥑🐟
三文魚好新鮮肥美,加上牛油果嘅creaminess 🥛
🥣湯🥣
🫕 #蟹肉柴椰菜忌廉湯 🫕(8/10)
好足料嘅一個湯,差唔多每啖都食到蟹肉🦀
而且個湯係好杰身,蟹肉味都好重😈
佢上面果個泡泡就係黃姜味,同個蟹味配合得幾好💁🏻♂️
去到呢度我哋睇得出廚師係鍾意玩泡泡💨
🦢 主菜前的小菜 🦢
🕊 #香煎鵝肝 🕊 (8/10)
基本上你見佢咁厚切都知穩陣🥰
外面煎到焦脆,入口即融🔥
真係做到一口高潮嘅效果🤯
我自己煎鵝肝果時 成日都唔知加唔加生粉好,加咗又怕太燶,唔加又怕唔脆🥲
🦀 #百味噌蛋黃醬焗皇帝蟹腳 🦀 (8/10)
皇帝蟹點解咁貴就係因為每年得兩個月去捉,而且個環境係好惡劣😅 死亡率都高🥲
皇帝蟹腳食落十分鮮甜,個百味噌蛋黃醬好香濃但又唔會喧賓奪主🦀
個waitress仲特登提我話下面嘅石頭唔食得添😂 實在太細心😛
佢哋會係上主菜之前俾個雪芭你清清味蕾🙈今次係白桃味🍑 酸酸地咁幾開胃🍧
🥘 主菜 🥘
🐮 #澳洲M8和牛肉眼 🐮 (7.75/10)
身為M8油脂分布都好夠💁🏻♂️
每啖都有好香嘅牛脂味,而且因為係肉眼嘅關係所以牛味都足夠😈
啱晒我呢啲牛魔王食🐮 三成熟世一🤞🏻
🦞 #法式焗龍蝦 🦞 (8/10)
放咗芝士同蘑菇一齊去焗🧀
而且幫你起埋隻鉗 唔使你郁手郁腳🥰
龍蝦肉鮮甜乾身🦞 不過佢隔離舊薯仔都超級出色🥔 好creamy 又淋身😛
果然係高質素嘅一道龍蝦
🧁 甜品 🧁
🍎 #蘋果酥卷🍎 (7.5/10)
睇嚟好似蘋果批🍎應該係自家製💁🏻♂️
個酥皮好酥脆,入面係一粒粒嘅蘋果肉🍏
配埋雲呢拿雪糕🍦 有冰火嘅效果🔥🧊
🍹 #Baileys朱古力慕絲 🍹 (7.5/10)
自家製嘅Baileys 醬,但又唔會太重酒味🥃
朱古力慕個味都幾濃,啱晒啲朱古力愛好者🍫
而且佢係隔離畫咗幾隻字,如果要慶祝特別節日應該可以叫佢寫字🎂
總結來說 道道菜都好有心機 絕對可以go go go 🍾
🎈 銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈2樓