2021-07-31 70 浏览
桔梗花的花語是「永恆的愛、絕望的愛」, 大概這一間出名嘅黃店對香港亦抱著同一樣的信念。《桔梗》位於旺角鬧市, 餐廳寬敞, 樓底極高, 絕對能夠畀人有一種放空和歇息嘅感覺。三五知己, 無論係黎品嚐咖啡美食,又或者閒談放空, 都適合不過。呢一間cafe推出咗二人日式晚餐, 最特別嘅係配上咗清酒, 同朋友把酒談歡, 適合不過。先送上《小菜三小碟》, 分別係三款積物, 紫蘇葉漬青瓜, 醋漬小黃瓜, 同埋醃蘿蔔, 三款口感爽脆, 酸甜度適中, 非常開胃。《涼拌毛豆》, 加入咗蒜蓉調味,在支豆味之中, 滲出咗蒜香, 簡單而有層次。《炸雞與台式五味醬》, 另我印象最深刻。 熱辣辣嘅炸雞,食落似用上了啤酒炸漿,外皮酥脆, 裏面嘅雞肉相當嫩滑, 啖啖肉, 非常juicy多汁。 台式五味醬有點似甜酸醬, 炸雞配甜辣醬, 絕對是perfect match, 如此高質素嘅炸雞, 令人難忘。《熱炒魷魚伴明太子醬》, 魷魚用上了台式魷魚, 口感爽嫩, 加入咗日本明太子來熱炒,帶有鹹香,濃厚惹味。《京蔥檸檬味豬腩》 香煎嘅豬五花腩肥瘦適中,層次分明。 豬油香配上京蔥, 既香口,亦口感豐富。 千萬不要遺忘了哪一款特製

《京蔥檸檬味豬腩》 香煎嘅豬五花腩肥瘦適中,層次分明。 豬油香配上京蔥, 既香口,亦口感豐富。 千萬不要遺忘了哪一款特製調配的檸檬醬汁, 加入咗蜂蜜來調配, 檸檬嘅酸中和了油膩嘅感覺, 蜂蜜嘅甜令人越吃越想吃。

《炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬》,鮪魚即係吞拿魚, 用火槍將整夠吞拿魚嘅外面燒香,炙成半生熟, 再切成片。 配埋芥末蛋黃醬, 比起就咁食吞拿魚刺身, 別有風味。

《 茶漬飯配溏心蛋》 熱辣辣, 一碗是明太子, 一碗是吞拿魚碎,配埋最愛糖心蛋, 完美作結。

最後嘅甜品係《焙茶焗芝士蛋糕》, 焙茶嘅茶香,甘醇滑溜, 香氣口中徘徊不散, 芝士味道香濃, 加入埋朱古力雲呢拿醬, 甜度適中,令人滿心歡喜。

無論係著食物抑或是香港, 都抱著堅持嘅信念, 難怪得到年輕人喜愛, 希望香港人可以帶著桔梗嘅花語努力活著。