位於尖沙咀K11Musea商場入面的米芝蓮一星日本餐廳 Sushi Wadatsumi ,都算預約困難,要早至少一個月預約,才能有心儀的日子和時間選擇。/餐廳環境舒服,座位唔會太過擠迫,而且用餐空間內沒有過多裝飾、碗碟或雜物,客人可以專注在廚師和食物身上。而且在食物上枱後,大家發現燈光有用心調教,食物照得非常吸引,令人食指大動😂😂,適合鍾意打卡嘅食客,依度影相保證燈光冇問題🤩/食物:1️⃣燒鰻魚皮脆肉嫩,做得出色2️⃣子持魷魚季節限定 子持即係充滿卵嘅魷魚,汁煮過後好香口3️⃣鮟鱇魚肝非常軟熟綿滑,近乎入口即溶4️⃣車子百合口感特別,入面包住一舊有膏嘅賴尿蝦,配酒一流/壽司印象最深刻係: 1️⃣北寄貝爽口得來厚肉而且非常鮮味,入口后甜味慢慢散發出來2️⃣稿蝦 外表美麗,入口鮮嫩,充滿彈性,餘韻悠長3️⃣針魚 估唔到非常鮮味,魚肉爽口,有驚喜4️⃣5️⃣6️⃣鮪魚三連發,處理得非常好,有足夠鐵味和酸度,每一次都唔捨得呑🤣🤣🤣/Sushi Wadatsumi俾我感覺係一間出品穩定,菜色有定期更換有創意嘅餐廳,風格偏向傳統,唔會太多花巧裝飾或配搭,亦就係因為冇整色整水,所有食物更加睇得到師傅處理食材手法和基本功,會定期光顧的餐廳😁
食物:
1️⃣燒鰻魚
皮脆肉嫩,做得出色

2️⃣子持魷魚
季節限定 子持即係充滿卵嘅魷魚,汁煮過後好香口

3️⃣鮟鱇魚肝
非常軟熟綿滑,近乎入口即溶

4️⃣車子百合
口感特別,入面包住一舊有膏嘅賴尿蝦,配酒一流
壽司印象最深刻係:

2️⃣稿蝦 外表美麗,入口鮮嫩,充滿彈性,餘韻悠長