2023-02-18
*有水準江蘇菜!夜晚都有點心食🤩*今日同朋友去了位於上環的中菜餐廳江蘇銘悅,主打蘇浙菜。餐廳裝飾優雅,一坐低服務員就好親切咁介紹食物。首先上的是兩個前菜:無錫雙魚兒和梅子美味雞。無錫雙魚兒是香脆可口炸魚條,配上酸酸甜甜的醬汁,真的相當開胃,一條又一條完全停不了口。 梅子美味雞是一碟鮮嫩醉雞,皮香肉滑。吃完前菜,接著上兩個主菜,分別是鱈魚片和紅燒一字排。鱈魚片材料非常新鮮,味道非常鮮甜,米酒更吊出魚的鮮味,有畫龍點睛嘅感覺。紅燒一字排也是相當出色,肉質鮮嫩,肥瘦適中,滿滿醬料香,幾好食!主食係嫩雞燴麵,湯底是濃郁的雞湯,每條麵條都吸曬雞湯精華,真係好正!跟著呢到夜晚都可以食點心,點了傳統奶黃包和小籠包。奶黃包的奶味相當濃郁,小籠包則是湯汁濃厚,輕輕一咬,滿滿的湯汁已經溢出,配上香醋令人回味無窮。今餐蘇浙菜水準相當好,值得下次再來。如果多人去嘅話,仲可以安排獨立房~