2006-03-23
噚晚係旺角遇到朋友仔, 即係約埋食飯, 企係旺角諗o左好耐, 都諗唔到邊一間餐廳或酒樓坐得舒服而又價錢合理, 當我男友提起泉章居, 我即刻諗起樓下坐滿食客等位的情景, 已想打退堂鼓, 但見男友很想一試, 就行去望望, 點不知又出奇地少人, 我o地只係等o左10分鐘左右就有, 真好彩!我o地叫o左個4人套餐, 送例湯, 點了招牌鹽焗雞, 瑤柱豆曲, 京都骨, 鼓汁蒸大鱔! 例湯係普通青紅蘿白湯, 但分不清有沒有味精! 鹽焗雞非常嫩口及入味, 沒有蒸過籠, 剛剛好!好味!京都骨的甜酸汁很野味, 但可惜係肉底比較厚及"鞋", 裏頭的肉仍然係雪白色! 食落麻麻! 最驚喜係鼓汁蒸鱔, 好耐無係街上叫鱔食, 因為怕了前排的新聞的"孔雀石綠"事件, 但經過時間洗禮, 什麼也忘記了, 呢味他們蒸得很入味, 魚肉夠滑, 又夠大碟頭, 值得推介! 但估不到最失望係碟荳曲, 份量太少, 像茶餐廳套餐的一人份量, 極為失望, 我們嫌蔬菜不夠, 最後加點了"南乳齋什菜煲", 但仍頗失望, 因為汁得不夠濃, 似一汪水, 得一兩舊蘭花, 其餘多係係茄子,鮮菇及東菇, 好像沒有粉絲! 另外汽水一罐$10頗昂貴! 但照
我o地叫o左個4人套餐, 送例湯, 點了招牌鹽焗雞, 瑤柱豆曲, 京都骨, 鼓汁蒸大鱔! 例湯係普通青紅蘿白湯, 但分不清有沒有味精! 鹽焗雞非常嫩口及入味, 沒有蒸過籠, 剛剛好!好味!京都骨的甜酸汁很野味, 但可惜係肉底比較厚及"鞋", 裏頭的肉仍然係雪白色! 食落麻麻! 最驚喜係鼓汁蒸鱔, 好耐無係街上叫鱔食, 因為怕了前排的新聞的"孔雀石綠"事件, 但經過時間洗禮, 什麼也忘記了, 呢味他們蒸得很入味, 魚肉夠滑, 又夠大碟頭, 值得推介! 但估不到最失望係碟荳曲, 份量太少, 像茶餐廳套餐的一人份量, 極為失望, 我們嫌蔬菜不夠, 最後加點了"南乳齋什菜煲", 但仍頗失望, 因為汁得不夠濃, 似一汪水, 得一兩舊蘭花, 其餘多係係茄子,鮮菇及東菇, 好像沒有粉絲! 另外汽水一罐$10頗昂貴! 但照叫!
埋單每位約$90, 計落不算平, 也不算太貴! 最可惜係此店沒有了往事平日送糖水的優惠!(可能因為改送例湯吧!)