2017-03-30 1190 浏览
為食朋友話尖東開左間好正嘅日式創意料理餐廳,叫我一齊去試。見佢講到好正就即管去下啦!去到門口見到餐廳好暗,有點似酒吧一入門口就見到一張bar枱,餐廳睇落都好大,好似間左唔同區咁,座位闊落又夠私穩。炸藕片惹味香口又唔油膩。配上松露沙律醬,而沙律醬內有小許wasabi; 入口微辣清新感覺開胃,加上松露味濃,好有層次。魚子醬迷你脆筒二重奏賣相非常可愛吸引,迷你脆筒內有層綠茶味的塗層。脆筒上分別用左加拿大海膽和新鮮吞拿魚蓉作食材。說實話我好小係香港食海膽,怕唔新鮮有腥味,但呢間餐廳有好多菜式都用海膽,朋友又想食,就即管試下!海膽都幾新鮮,至小顏色都好有光澤,唔會暗暗灰灰,食落新鮮唔腥,令我對香港食海膽有番信心。吞拿魚蓉內加了七味粉,食落有些小微辣,但怕辣的我都接受到,吞拿魚蓉口感軟綿綿,加上小許魚子醬作點綴,一次過放入口,有齊爆綿脆嘅感覺!赤身沙律沙律擺盤好似幅畫,除了吞拿魚和多款沙律菜,仲有車厘茄,藍莓同果仁等等,配上柚子汁,非常開胃!店員建議先用叉戳破溫泉蛋,讓蛋黃流出再食,感覺添滑溜。厚切吞拿魚,四邊用黑胡椒和香草醃制,食落惹味偏辣,加上小量芝士粉,今味道更添層次。可惜黑胡椒有點過多,有
炸藕片
魚子醬迷你脆筒二重奏
赤身沙律
店員建議先用叉戳破溫泉蛋,讓蛋黃流出再食,感覺添滑溜。

可惜黑胡椒有點過多,有點蓋過鮮甜軟稔的赤身,有點浪費如此新鮮的食材。
泰の蠔
生蠔肥美飽滿,非常嫩滑,配上葱,蒜和泰式醬汁,凍冰冰的蠔配酸酸辣辣的醬汁,冷熱交替。還有矜貴的海葡萄,軟軟的蠔又帶點海葡萄的爽口,感覺有趣。
終極卷物
呢個機乎每枱食客都有order,而我都認為一定要試。
壽司卷入面包左紫蘇葉同漬物,食落清新又可減低上面的海膽同吞拿魚蓉的膩。
海膽同之前脆筒一樣好新鮮,夾起面層一睇,原來下面仲有另一款海膽,下層比上層未更濃,一種食材兩個濃度,令卷物更添層次。
吞拿魚蓉完全唔腥,而且肥美軟滑,再配上脆卜卜三文魚籽,又添一口感。
龍蝦燴飯濃湯
店員先上龍蝦燴飯,再係客人面前加湯,湯從壺倒出時香氣撲鼻,賣相及香味都好吸引。湯比較稠身,碟內有兩片厚厚的龍蝦肉同小許意大利飯。飲落好重龍蝦味,店員話用左大量蝦殼同膏淆成,龍蝦肉鮮甜,湯撈埋燒炙過的意大利飯,令常見的龍蝦湯又變得不平凡。唯龍蝦肉有點煮過龍,有點un.
本菇黑松露藜麥溫泉蛋意粉
食完各樣菜式已經好飽,但個意粉黎到好香,又開胃番。
黑松露意粉加上大量雜菌,再混合溫泉蛋和大量藜麥,整個意粉又有多重口感!
餐廳除左菜式設計特別外,服務亦非常熱心,每上一道菜,店員都會用心講解每道菜的用料,特別之處和食法。
用餐後回想其實每道菜都有多重口感,廚師的確落左不小心思。
而且餐廳都使用貴價食材,食落又新鮮,即使價錢不算便宜,但確實值回票價。