2025-06-18
有質素又不失親切感既中餐館真是一個挑戰,但係「莫云」真係幾驚喜🥰佢位於「香港遨凱酒店」,無論係菜式創意定係味道,都令人難忘☺️.今次試咗四道招牌菜,每一道都feel到用心炮製.🐟海膽醬立鱗魚一上枱賣相好搶眼球;立鱗魚皮炸得金黃香脆,魚肉嫩滑得入口即化,配海膽醬好鮮美,濃而不膩;魚皮脆口同魚肉軟滑形成強烈對比~.🐟黑醋脆鱔柳鱔柳起晒骨,炸得外脆內嫩,包粉炸但一啲都唔厚又唔油,黑醋醬汁酸甜適中,唔會蓋過鱔既鮮味,咁香口好快清碟.🐟宮廷醬烤骨(伴炸油條)五花肉大大舊都焗得啱啱好,肉質軟腍唔會太散,宮廷醬甜中帶咸,濃郁入味,配炸油條點汁黎食別有一番風味😌.🐟黑松露海鮮鵝肝炒飯壓軸嘅黑松露海鮮鵝肝炒飯又係大滿足~飯粒粒粒分明,炒得乾身又香口,黑松露嘅獨特香氣好香噴噴~鵝肝煎得外脆內滑,入口即化,配埋海鮮同炒飯嘅鑊氣,仲有每啖黑松露既香氣同鵝肝creamy口感,感覺好奢華😆.「莫云」既菜式無論係擺盤定係味道都充滿心思~無論係同朋友輕鬆聚餐,定係想同家人食餐好嘅,呢度都係一個好選擇👍🏻
今次試咗四道招牌菜,每一道都feel到用心炮製
🐟海膽醬立鱗魚
🐟黑醋脆鱔柳