2023-11-11 802 浏览
今次造访位于文华东方酒店25楼嘅西日酒吧The Aubrey🏨装修精致典雅 带点复古嘅韵味🗝有少少似欧洲古堡风格🏰亦可以选择窗边座位 望向维港景色🌊而呢间酒吧餐厅亦入围Asia's 50 Best Bar🍸而我就book咗weekend brunch set 庆祝朋友生日🥪菜色超丰富之余 仲可以加配free flow cocktail🤩The Aubrey Brunch $728 pp🍴Snacks & Starters✨️Roasted Cauliflower✨️'Not' Crab Korokke✨️Edamamc | Yuzu & Chili salt✨️Daikon|Black sesame✨️Tsukemon✨️Oysters✨️Sushi Platter分数:🌕🌕🌕🌕🌗头盘已经有7款小食/前菜 有荤有素🤫个人认为生蚝,蟹肉饼, 鱼生寿司拼盘都系比较出色😋生蚝鲜甜肥美🦪口感属于有少少爽口𠮶种 而调配嘅柚子汁清新而开胃😉而蟹肉饼香脆热辣辣 包住有一丝丝满满嘅蟹肉🦀鱼生方面 𫚕鱼同油甘鱼油脂都十分丰富🐟白身鱼同带子就带爽口清甜☺️而寿司除咗鱼生新鲜肥美 同醋饭嘅配合都相当恰到好处🍣🍴Free-f

The Aubrey Brunch $728 pp

Sushi Platter

🍴Free-flow Sandos
✨️Pork & Prawn
分数:🌕🌕🌕🌕🌕
三文治内馅选择了猪肉同虾肉 亦都系网上最多人推荐嘅口味💁‍♀️面包烘得香脆 带浓郁嘅牛油香气🥪而自家制嘅免治猪肉超级juicy 煎到好香口惹味🐽而虾肉饼都打至起胶 肉质弹牙鲜嫩🦐加上少少沙律椰菜配衬 带点清新解腻🌿真系没有令人失望😊虽说系可以free flow 但已经十分饱肚了🤤
Free-flow Sandos

🍴Salads
✨️Sunomono Asparagus
✨️Tofu Salad
分数:🌕🌕🌕🌗🌑
沙律方面点咗露荀同豆腐🥗两款沙律都系用醋同盐呢类简单嘅调味🧂直接带出蔬菜嘅新鲜爽脆🥬味道中规中矩 算系清清淡淡咁解一解腻🍀
Tofu Salad

🍴Robata Skewers
✨️Miso Pork Neck
✨️Wagyu Meatball
✨️Miso Glazed Baby Eggplant
分数:🌕🌕🌕🌕🌗
炉端串烧方面分别拣咗猪颈肉, 和牛肉丸 同茄子🍢串烧当然系即叫即烧 热辣辣上碟🔥当中和牛肉丸系锁住肉汁🐮牛味浓郁 口感带点弹性 超好食🤩而味噌猪颈肉调味恰当 油脂丰富 肉质都非常爽弹🐽
Robata Skewers

🍴Rice & Noodles
✨️BBQ Ribs Fried Rice
分数:🌕🌕🌕🌕🌖
原本没有太大期待 只系谂住果腹嘅炒饭🍚估唔到颇有惊喜😋一嚟炒饭好有锅气 粒粒分明😉二嚟牛嘅油香系渗入饭粒当中 好香口浓郁🐂而且饭粒系用珍珠米 比较饱满Q弹🤏但系都系炒到好干身 每粒米饭喺口中好弹牙嘅感觉😳
BBQ Ribs Fried Rice

🍴Dessert Bento Box
✨️Japanese Choux
✨️Yuzu Cheesecake
✨️Seasonal Fruit|Cantaloupe
分数:🌕🌕🌕🌕🌘
最后奉上甜品便当盒子作结🍨有泡芙 柚子芝士蛋糕 同哈密瓜🍰甜品味道偏轻盈清香🍊而我亦提前向餐厅备注 庆祝朋友生日🎂所以附上生日朱古力牌同蜡烛 仲有一封手写卡🕯
Dessert Bento Box

🍴Drinks
✨️Earl Grey Martini $148
分数:🌕🌕🌕🌖🌑
我就点咗一杯cocktail 试试酒吧嘅调酒🍸整体味道系比较强烈 同dry一啲🤔起初会尝到淡淡嘅Earl Grey香味☕️而Citrus嘅柑橘带些许清新果甜🍊最后带比较强烈嘅回甘 主要来自angostura嘅苦精🥂

总结:
一间装修环境好精致典雅嘅西日餐厅💃食物出品方面属于中上水平 没有到超惊艳嘅感觉🍽不过brunch嘅菜单的确十分丰富满足😊而且亦好适合同朋友喺呢个环境下闲聊两三个钟 慢慢品尝食物👭最令我impressed嘅系 当日其实系挂咗8号风球 而餐厅系回覆无论天气如何 都会照常营业🏬令我嘅生日行程不必要取消或改期😉而店员嘅服务都十分有礼友善💝整体用餐体验系十分完整 令人难忘💗
2023-10-08
庆祝纪念