2019-10-03
國殤日,唔敢食太好,唯有同bf係附近搵下好過粉面既舖頭😂行過見到門面簡單得來又幾靚,但係以為大日子唔開,原來晚市6點先做生意。店員妹妹好好招呼帶點腼腆讓我們進去🙈🙈諗起我幾年前都係咁樣返pt😭覺得自己好老😭😭Menu野食唔算多,當中吸引我入去既係18蚊一隻生蠔🤩問全職店員係咩蠔只係答咗我係法國生蠔😓😓我想知品種啊啊啊😭不過見佢太忙所以冇繼續問,而結果出到黎大小適中,爽身,淡口小咸,都係抵食既。Wine list入面既白酒有moscato, Riesling 同 Sauvignon Blanc, 小店黎講種類算多。我偏好Riesling 但by glass就只有moscato揀🙁其實都中意佢易入口易醉haha🥴🥴可惜冇就得Sauvignon Blanc 🤕出面好多都入啲好dry既所以好少叫,但係飲落其實幾ok,淡口同凍既時候幾清甜。Bf覺得叫二人餐抵食啲,而我咁啱都想食佢個豆腐🤤🤤(pun intended lol)落完單竟然上餐湯,我地兩個都唔知有😂😂望落濃同creamy (有啲舖頭溝水太多條水平線會睇得出稀稀地)而入口完全沒有失望,啖啖菌🤩頭盤上場,肉碎豆腐。其實本身都預佢好食嘅,但
法國生蠔
黑松露菌湯 餐湯
頭盤上場,肉碎豆腐。其實本身都預佢好食嘅,但係香料肉碎竟然冇蓋過左豆腐嘅味道係意料之外~而且實屬大份👌男朋友覺得多少少洋蔥粒會更加清甜好食😆
金不換肉碎豆腐沙律
主菜係肉眼扒,我本身一定要食rare既,但係出面好多扒房都會整到五成甚至七成🙄🙄🙄🙄每一次喺出邊食扒都係一場冒險😂😂所以切開佢哋二人餐嘅扒發現入邊係紅色真係好驚喜♥️♥️♥️薯條都外脆內軟好好食~另外仲有份主菜係冬陰公燴飯,太肚餓冇影到相😂重椰香反而覺得冇乜冬陰公嘅味🤔不過都好好食,啱晒啲唔食得辣嘅朋友~
二人餐8安士肉眼扒三成熟
二人餐肉眼扒8安士三成熟
食咗呢度bf其實都飽飽地,但係開頭睇Menu已經睇中左佢哋嘅甜品🤩決定叫個比較有特色嘅泰茶奶凍🍼🍮泰式奶茶味濃厚,但係如果再奶少少,panna cotta咁creamy就Perfect池啦
泰茶奶凍
總括來講~值得再嚟👍🏻👍🏻同另一半/朋友小聚都唔錯,見環境都多一家大細用膳😼羨慕元朗街坊有啲咁好坐又好食嘅小店😽