2025-07-27
中環今日正直橫風橫雨,見到中環半上自動電梯附近有間酒吧,就入咗去。出面打風大雨,一入到去酒吧,超級熱鬧,差唔多坐成七成滿,又有得睇波,座位闊落,中間仲有一個大Island 比調酒師。一行四人,成身濕酒😂 waiters 勁好遞上紙巾比我地。本身只諗住小酌幾杯,但餐廳氣氛實在太好,傾得越嚟越興起,飲咗兩ROUND!!! 首先一定要讚下小食,Fries 係原個甜薯超級厚切,再配上兩個醬汁,其實就咁食都已經超好味。Scotch Eggs ($120) 包住溏心蛋😍 內軟外脆,熱辣辣,食完覺得終於擺脫出面的雨水!!Ham Hock & Res Leicester Croquettes ($120) 可樂餅包住薯蓉,裏面仲有加cheese,少少拉絲的感覺,勁香噴噴😋Menu 有好多款酒,我哋叫咗啲Basic,又叫咗啲特別啲嘅:🍹 Tanqueray No.10 ($105)Grapefruit wedge & Mint經典金酒,搭配葡萄柚片和薄荷,喝起來清新又帶點果香,特別適合夏天,喝一口就讓人心情愉悅。🍹Tarquin’s British BlackberryGreen Apple $130呢
一行四人,成身濕酒😂 waiters 勁好遞上紙巾比我地。
🍹 Tanqueray No.10 ($105)
Grapefruit wedge & Mint
🍹Tarquin’s British Blackberry
Green Apple $130
呢杯同上一杯望落有啲似,黑莓和青蘋果味道相當突出,加上幾片青蘋果,帶小小酸甜,適合鍾意水果風味的人,飲落去易上口,清新refreshing。
🍺Far yeast (style: wild red with sansho)
originJapan $140
Far Yeast 品牌一向好精緻,日本精釀品牌,每款都有獨特風味。呢款望落似黑啤,好重果香,飲落反而又帶小小山椒香氣,好啲似聖誕節既Mulled Wine 🍷 好易入口又好飲
🍺Craft bros (style: hazy dipa)
origin: South Korea $130
呢款就偏淺色,飲落帶泡口感滑啲,苦味比平常IPA 低。而且帶有花果香氣,淡淡甜味。我諗最大特色就係比較綿密。
呢間餐廳喺中環嚟講真係好熱鬧、氣氛好開心,有時醉翁之意不在酒,最緊要嘅係環境同氣氛。