徐少少
毫不起眼卻毫無挑剔
徐少少
2015-11-12
關注
行左一日街,唔知食咩好,老公就帶左我去食佢未入行做飲食時,已經覺得好好食既西餐。
未入行時既佢,並唔識得好多野,係個陣時既老公,佢覺得哩間西餐廳好好食,價錢合理,亦都開左好多年。老公話就算相隔2年再去光顧,味道一樣,佢深信間餐廳多年來都無換過廚師
我地去到既時候,餐廳經理已經好熱情地招待我地,安排我地坐牆邊既2人座位,亦都溫馨提示左我係風口位,我都覺得無問題,仲放多左一張椅俾我地放袋,非常體貼。
坐左一陣,經理就拎左個set menu 俾我地睇, 選擇頗多, 頭盤同主菜都各有7-8個選擇。
我地選擇左兩個set dinner,老公叫左個salmon 做頭盤,主菜係燒春雞。而我就叫左ham with melon,主菜係炭燒牛柳,4成。 另外我地仲叫左半打Pacific Rock 同煎鵝肝。
首先黎既當然係生蠔,大隻得黎,好新鮮同creamy,超好味!
Pacific Rock

之後就係我地既頭盤,賣相簡單,味道很好。Ham with Melon,melon非常甜,ham咸香味好重,絕配。
火腿配蜜瓜

鵝肝外身煎得好crispy,內裏texture 岩岩好,入口即溶。
煎鵝肝

跟住都salmon,由於我本身唔食salmon,所以就由老公一個人食哂。老公話salmon厚切,配一個用filo pastry 做既盒,裏面放左一啲cous cous,配搭幾特別。
三文魚

到主菜啦,老公既燒春雞,皮脆肉嫩,配松露薯蓉,好味到爆。
燒春雞

而我既炭燒牛柳,4成剛剛好,無多無小,perfect。
炭燒牛柳

甜品時間又到啦,我地叫左個Passion Fruit Soufflé 同Lime Sorbet, Raspberry Sorbet同 Peach Sorbet。個soufflé 一度,熱情果既味就已經漂哂過黎,soufflé 好挺身,放左一陣都好瀉落黎。
Passion fruit soufflé

只於sorbet,我超愛酸既甜品,所以佢地既味道全部都好適合我,超鍾意!
Line, raspberry, peach sorbet

一間毫不起眼既西餐廳,卻無諗過佢地既食物係咁好食,水準一流,服務上更加無得挑剔,每當你飲左小小水,服務員都會好主動黎加水,4個字*毫無挑剔*
重要既係,老公話今次食既味道,同前幾次都一樣,即代表佢地並無換廚師,水準亦保持一流,一定會keep 住光顧