自從呢間bakery 冇左三文治賣之後 (sales 姐姐話因為做唔切), 我都少左去買野, 因為佢面包既選擇太少, 全部都係甜既, d 料唔係沙律, 就係菠蘿包, , 以健康為主題, no way 啦!
最主要係我食完之後會即時有痰, 所以我只好等佢既三文治再次推出之後先去買。今朝見到佢有番三文治賣wow, 不過貴左咁多既, 單買都要$10, set 即係加野飲就$14, 貴左成$2 (冇記錯之前係一set 好似$12), 我估佢可能多左d 咩料, 又或者大份左, 所以我就要左一set: 即係三交治 + 豆漿。
點知去”do”時, 姐姐收我$17, 我問佢唔係$14 咩, 佢話$14 只係包奶茶coffee呢一類, wa, 即係枝豆漿收我$7! 我話太貴, 唔要喇, 姐姐話因為do 左, 用八達通, 冇得唔要, 我冇野講, 我走人。
好喇, 食哂成個三文治之後,我仲激氣,又有痰喇,唔知關唔關d 沙律內既糖事事, 定係d 方包有糖。真係好激氣, 單買件只有兩片番茄, 一”乍”生菜絲, 一片薄cheese, 同埋一片煙肉 (我唔好彩, 有半片我食唔到, 只得肥膏) 既三文治都要$10, 我真係嬲到呢….去美x, 東xx 買都係呢個價, 都已經有成隻蛋, 成塊大火退, 又或者健康10陪既吞拿魚喇, 仲有麥包揀, 唔係39” 所引以為豪既唔同味唔同色既 ”甜健康方包”。
根本同之前幾個月前所賣既三文治一樣, 為咩要加價呢? 呢個MARKET而家個個搵到好多錢? 呢個咁既金融環境下, 仲加價, 我估真係39” 你地先做到。
想打電話同shop 再問多次係唔係真係個set 要$17, 打左3次都冇人聽, 唉!!!
雖然我係好唔滿意呢間bakery , 因為我討厭以健康為主既shop 所賣既野唔健康, 但係都有其可取之處 – 就係佢地有竹炭包賣。竹炭包唔係度度都有得買, 所以次次都係去呢度買比我亞媽食, 不過都係o個句, 唉, 我唔敢日日買, 如果marketing 做得好d 既, 請列出有咩成份在內啦, 美x, 聖安x 既方包全部都有張label o係後面, 一睇就知有冇加糖, 牛油, etc。面包係日日食既食糧, 我地係唔係有權知道佢既成份呢? 最衰係次次打去問, 永遠將線transfer 來transfer 去, 都答唔到。
39”, 我都好想日日去你度買面包, 唔洗我日日食美x 都食得悶喇, 但係你多d 由消費者角度 (特別係老人家, 小朋友, 有糖尿病問題呢一類既消費者) 出發啦! 良心經營先可以得到大眾既信心同光顧。我面前呢枝你地姐姐收我$7 既豆漿我放好當眼位置, 時時刻刻提醒我, 比錢時要小心!