2017-02-13 700 浏览
Happy Hour嘆返杯的確唔錯,今日蛇王去左飲野,同個客吹下水咁,寫意!夜晚就book左去諾士佛臺一間食燒海鮮,新春要對自己好點!一來到已經有一份親切感,為何和東京的磯丸水產那麼似?樓梯直上2樓,寬闊開揚,老爸和老媽坐得好舒服!兩個燒海鮮套餐,我地揀左個平既,$398一個人,個餐都算多野食,先黎一個沙律,是燻雞刺身沙律,平時食開凱薩,今次試新野,燻雞食時好茅盾,賣相完全是未熟的雞肉咁,咬下去好有雞味,肉質滑。海鮮來了,職員們忙碌的幫我地燒呀燒,辛苦了。先是腸,是的是腸,這個腸不得了,大阪爆汁辛辣腸,腸好似紫薯咁,但是食時要小心,一是比較辣,二是的確爆汁,腸相當有咬口,硬硬的,辣味好重,汁亦多,稱職!昆布清酒大蜆,大蜆每隻都有肉,清酒酒味清甜,亦飄來陣陣酒香,蜆好乾淨無沙,那個清酒我都飲左半碗,酒清無油。主角海鮮來了,平日少食燒海鮮,上次在東京和老爸老媽食已經覺得好正,今次仲正,貴是有價值的,松葉蟹燒完更香口,我喜歡蟹腳,很有咬口感,把蟹殼咬得卜卜聲,蟹肉好清甜,一絲一絲的白蟹肉,甚有蟹味。帆立貝和網鮑好新鮮,網鮑稱之為殘酷,唉,的確好殘酷,那隻鮑魚還在動呀動,雖然有點殘忍,但是味道
主角海鮮來了,平日少食燒海鮮,上次在東京和老爸老媽食已經覺得好正,今次仲正,貴是有價值的,松葉蟹燒完更香口,我喜歡蟹腳,很有咬口感,把蟹殼咬得卜卜聲,蟹肉好清甜,一絲一絲的白蟹肉,甚有蟹味。帆立貝和網鮑好新鮮,網鮑稱之為殘酷,唉,的確好殘酷,那隻鮑魚還在動呀動,雖然有點殘忍,但是味道真是不錯!帆立貝燒完還有湯在殼上,先試一口,軟綿綿的質感,再加一口湯。網鮑燒好職員會先去清洗再上碟,鮑魚爽口煙un,它那隻煙un,不是難咬那隻,是爽口彈牙的,感覺有點像魷魚。
生蠔有兩隻,店員問我地想要咩味,我們選了一隻牛油,一隻白酒,我覺得白酒那種較好味,酒味重,但仍然保持到海水的鹽味,海水味的夾集有酒味,咸中帶點刺激,蠔不算肥美,是半肥瘦的蠔,牛油那隻牛油味較重,好像Over左生蠔本來的鮮味,我還是喜歡白酒那個。燒到咁上下見到有包錫紙,差點忘記了!是黑松露燒菇,燒好一打開,好香,黑松露味飄出來,味道剛好,不會太重味,想不到黑松露和菇咁Match,每條菇都充滿黑松露香味,把菇放到最後是正確的,否則會蓋過海鮮鮮味呢!
這個餐還有飯,一個是飯團,一個是茶漬飯,職員提醒我們茶漬飯要早點食,否則茶就凍了。茶漬飯我選了三文魚,茶味清,面頭仲有啲脆脆粒,放入口增添口感!飯團是明太子,我覺得飯團比較好味,雖然比較硬,但勝在唔鬆散,食落仲有點飯焦既味道。黎到食日本野仲有我抵抗唔到既刺身!我們叫左個刺身Set:錦,價錢都幾貴,$498,但係睇睇食物質素就知道是值得的!牡丹蝦好大隻,蝦頭同蝦肉已經分開了(蝦頭攞左去燒),蝦肉甘甜,肉又結實肥美,顏色是晶瑩剔透,三文魚也是厚切的代表,入口充滿魚油味,入口有融化的感覺!最想推介的當然就是馬冀鮮海膽,貴是有道理的,海膽是冰冰的,入口有鮮味,最重要的是完全沒有腥味!有時會覺得海膽好腥,放入口硬係有陣怪味,但這個是沒有腥味,易入口,而且入口即融,還是怕的話,可以加塊紫菜一齊食的。
還記得入座時職員拿著一盤蝦過來,原來餐廳舉辦緊活動,只要like and share facebook,就可以一手拿到多少,那些蝦就屬於你了XD,我一手拿了7隻!老爸喜歡刺身,我們就選擇全刺身,蝦沒有牡丹蝦那麼甜,也沒有咁大隻,但是也是鮮味的作品,賣相都加左好多分啦!小食方面,我們叫了一個燒魚餅,$68,都有返咁上下大碟,魚餅燒得好香,但無乜油,魚餅好香魚味,咬開有點魚肉,魷魚仔咁煙un的感覺。
今晚的燒海鮮比東京的更出色!老爸老媽話地點好,起碼佢地識去,食飽還去了美麗華購物!