2014-02-05
團購見到 $178/位有十道菜,四人同行更有十一道菜,好超值即時落單買四張,因要遷就家人星期六食怕 full已經提早兩星期訂枱,點知覆回星期六要等足成個月後才有位,仲係優惠卷最後到期日 嘩~~如果遲多幾天才 book 位,咁咪無得食~~ 假期分兩場,我們被編第二場,八時半左右到達,餐廳位置在鯉魚門海鮮街口好易找,但餐廳唔大,一眼看入去地下層幾張細枱 (可能部份位置用作廚房), 樓上閣樓唔知有幾大, 我們被編坐門口外加枱, 幸好當天不算凍 海鮮餐最重要食材新鮮 , 煮出海鮮之鮮味 , 綜合當天餐單 ,菜名是十分吸引 , 但奉上枱來的卻另一回事叫人失望 , 最過份是漏單 白紙黑字注明四人惠顧有十一道菜 , 但當天點算只十碟 , 追問欠菜幾時到 , 對方覆回已上齊啦 , 無漏啦 , 你們食左唔記得呀~~ 原本想追究到底 , 但老公說算數 , 已經十時多而且回家路又遠 , 再等佢出餸都唔知幾點, 加上食過的幾碟都好一般有點失望 , 心想唔食亦不是什麼損失 , 自己又唔記得 copy 多一份優惠券餐單去對 , 餐廳漏了什麼真的說唔出 , 唯有掃興的離開 .回到家立即開電腦翻查 , 真
好超值即時落單買四張,因要遷就家人星期六食怕 full
已經提早兩星期訂枱,點知覆回星期六要等足成個月後
才有位,仲係優惠卷最後到期日 嘩~~如果遲多幾
天才 book 位,咁咪無得食~~
假期分兩場,我們被編第二場,八時半左右到達,餐廳位
置在鯉魚門海鮮街口好易找,但餐廳唔大,一眼看入去地下
我們被編坐門口外加枱, 幸好當天不算凍
是漏單 白紙黑字注明四人惠顧有十一道菜 , 但當天點算只
食左唔記得呀~~
再等佢出餸都唔知幾點, 加上食過的幾碟都好一般有點失望 ,
回到家立即開電腦翻查 , 真的未齊漏了一道 “糯米飯” 未上 ,
難怪我們幾個都唔飽啦
(1) 蒜蓉粉絲蒸扇貝 ** ok 正常
(2) 清蒸新鮮大鮑魚 ** ok 正常
(3) 椒鹽瀨尿蝦 ***ok 正常
(4) 花雕蛋白蒸肉蟹 ***蟹 size 好細 , 肉質淋淋地 , 蛋白夠酒味
(5) 波士頓龍蝦配伊麵底 **龍蝦ok , 但伊麵唔掂 , 又乾又硬又無汁
(6) 豉油皇中蝦 ***豉油皇炒得好野味 , 可惜蝦身比較細且唔新鮮
(7) 辣酒煮東風螺 **全餐最差呢個 , 辣味中帶好濃烈疑似梳打粉
味道 , 入口"搶喉" , size又超勁細粒
(8) 生猛青班一條 **中規中矩 , 算ok
(9) 秘製海鮮湯 **可謂足料海鮮湯, 除了幾條浮面青菜, 就只撈到
好多魚”骨” 和蜆”殼” , 另外胡椒味好重
(10) 郊外油菜
(11) 生炒糯米飯 **呢樣漏單無得食 , 不能置評
题外话/补充资料:
雖然說價錢平不可要求太高 , 所謂一分錢一分貨 , 大家都明白.
但應該只在環境,海鮮size 和份量上將就將就而已,再加上
位於HK 出名的海鮮旅遊熱點 , 便應該更加要做好以增遊客信心,
不能接受"唔新鮮" ,"服務態度差" >.< 我唔會再有下次再幫櫬