餐厅: 大都烤鴨
资讯:

.用餐日期:2023年11月 晚餐晚市人多,我地一行8位被安排坐房间,当晚房间有三围,环境相当嘈杂,而且圆枱太大,基本上同枱讲野都好难听到。当晚仲有段小插曲,经理以为我地9位,就自己送左3碟餐前小菜,但最后发现我地得8个人,话唔可以送3碟,最后加左我地一位茶芥当9位。但我地订枱系订8位,摆左9个茶位应该系餐厅沟通问题,餐前小食都系经理话送我地先要,冇特别话想食,无啦啦加我地一位茶芥都几无奈,不过几十蚊就算😂《茶芥 $19/位》《镇江肴肉 & 雕皇醉鸡》 ⭐️⭐️⭐️呢两道菜系餐厅送的,镇江肴肉其实就是将肉汁整成啫喱状的肉冻,再配上猪肉一齐食,餐厅将肴肉砌成雪花形状,几有特色。醉鸡鸡肉嫩滑,亦都食到浓浓酒香,相当不错。《$128 黑松露素鹅》 ⭐️⭐️⭐️外皮煎得香脆既素鹅,咬落食到满满既内涵,可惜黑松露味道不足,而且定价颇贵。《$108 奶油娃娃菜》 ⭐️⭐️⭐️⭐️闻到好香既奶油味,入口creamy,娃娃菜都好甜,好好食。《$568 烤北京填鸭》 ⭐️⭐️⭐️⭐️来到今日重点,片皮鸭应该系一早切定,皮有点干,肉质普通,不难食但又未好食到令人留低印象。配料款式颇多,除左惯常既大葱、青瓜,仲有哈蜜瓜同紫萝卜,酱料都
用餐日期:2023年11月 晚餐

《茶芥 $19/位》
《镇江肴肉 & 雕皇醉鸡》 ⭐️⭐️⭐️
镇江肴肉

《$128 黑松露素鹅》 ⭐️⭐️⭐️
黑松露素鹅

《$108 奶油娃娃菜》 ⭐️⭐️⭐️⭐️
闻到好香既奶油味,入口creamy,娃娃菜都好甜,好好食。
奶油娃娃菜

《$568 烤北京填鸭》 ⭐️⭐️⭐️⭐️
来到今日重点,片皮鸭应该系一早切定,皮有点干,肉质普通,不难食但又未好食到令人留低印象。配料款式颇多,除左惯常既大葱、青瓜,仲有哈蜜瓜同紫萝卜,酱料都有砂糖同烤鸭酱。但呢个价钱黎讲尚算亲民,餐厅仲有半只鸭可以选择,人少少都可以食。
片皮鸭

《$108 二食 炒鸭菘》 ⭐️⭐️⭐️⭐️
可以选择配生菜或芝麻饼,因为今次叫左两只鸭,就两款都试左。炒出黎好大碟,但鸭菘就唔系占好多,大部分都系配料,配生菜会冇咁腻,但个人来说觉得芝麻饼好香脆,配鸭菘食都几特别。

《$168 金沙虾球》⭐️⭐️⭐️
咸蛋黄虾球,真系非常邪恶。卖相普普通通,不过虾球相当弹牙,食落腻感唔会太重,上面亦加左木鱼碎增加风味。
金沙虾球

另外我地仲试左