2010-02-16 29 浏览
每逢有上海、蘇州朋友來港,我必帶他們去"老上海"吃飯,次次讚不絕口必吃餸菜:燻魚、小黄魚、舟山蜇頭、蟹粉鮑翅、遼參花膠、塔古菜抄冬笋燻魚、舟山蜇頭必定打孖,實在太好食,海蜇頭爽脆無比、味道一流!蟹粉鮑翅份量多到好似食麵一樣,食完都飽,蘇州朋友說:這裡一人份量,差不多等同當地一圍(10人) 份量。半條遼參有一只手掌咁長,扣得剛剛好,正!塔古菜抄冬笋嘅冬笋就少咗D!以前吃過炒虾子冬笋角,雖然二百幾一碟,也覺物有所值!單尾來份炒年糕又好、麵條又好、菜飯又好,也吃不下。只是幾道菜,已經飽到動不得。3人吃飯,埋單要$2500,同客人吃飯最緊要 "穩陣" !千其唔好去一D又要俾貴錢、又食唔到好嘢的地方,無面哩!次次客人回國後,仍然大讚香港的 "上海菜" 正!!不過,要接受 "老上海" 的環境、服務,都好 "老式" 啊!"老上海"只講實力,不講花巧!

必吃餸菜:
燻魚、小黄魚、舟山蜇頭、蟹粉鮑翅、遼參花膠、塔古菜抄冬笋

半條遼參有一只手掌咁長,扣得剛剛好,正!

單尾來份炒年糕又好、麵條又好、菜飯又好,也吃不下。
只是幾道菜,已經飽到動不得。

2010-02-03