2019-03-25
好耐之前係元朗食過喱間燙烤達人, 對佢既水冷面一直念念不忘,喱日估唔到係荷里活廣場又再見到佢, 即刻就同朋友提議食韓燒啦~食韓燒最怕就係又熱又坐得唔舒服,但喱一間分店完全冇喱個問題呀!店員非常熱情,帶左我地去餐廳中間既一張二人店,空間同冷氣都好足,而且椅下有位置放褸同袋,完全唔怕D衫會有味呢因為實在好喜歡喱間店的水冷面,即使喱日有D凍,都係阻我叫冷面既決心啊~冷面保持一貫的水準,湯底係鮮甜的豬骨湯底,面的質地彈牙,再加上鐵碗中放有雪條,可以放好耐都保持到冷面既溫度,加埋醬料酸酸甜甜,超級開胃,同稍微重口味的烤肉係最佳配搭!今次叫左招牌的五花肉,一上菜已經被喱款肉嚇親?有D擔心會唔會好肥膩。店員似乎都睇到我既表情,好細心地解釋同幫手烤, 原來用台上的「燙斗」烤過後, 會將油脂逼出, 果然烤完後脆中又帶一點油香。如果有飯,我一定可以吃到多兩碗架~雖然吃完喱款肉已經有點飽,但心郁郁又好想試埋牛,於是就叫左一款牛肋肉。雖然韓燒食豬肉的人比較多,但私心比較喜歡牛肉的口感,一來唔洗等太耐,二來口感軟身,點醬食都感覺特別配合。今次既牛肉都冇令我失望!雪花分佈均勻,而且好有牛味,見到已經食慾大增啦~加
而且好有牛味,見到已經食慾大增啦~加埋無限追加既生菜,食再多都感覺唔肥膩~~
平日返工辛苦,偶爾放工後獎勵下自己都好幸福:)大滿足!喱間分店比較易等位,下次再同朋友過來~