2006-05-20
母親節同阿媽同阿妹訂位食法國菜,我地坐樓上環境真係幾OK ~俾到一個好CLOSE,好舒服0既環境一家三口傾訴,但野食就無出面講得咁好。( 有機會下次我想坐樓下,樓底高D 又有水晶燈GRAND D )BUT ANYWAY,除左MAIN COURSE ,我地對大部份野食都好滿意,特別係推介0既APPLE SAUCE GROOSE LIVER,真係一流,另外媽媽0既煙三文魚、魚子醬沙律,亦令我地一試難忘!!!妹妹的Oyster 亦幾特別!!!SOUP 方面,我0既帶子清湯味道不俗,但咖啡色的MUSHROOM SOUP 雖然蘑菇味濃,但就略嫌唔夠味太淡~至於間場的荔枝雪芭就真的太甜,沒有一般檸檬OR 西柚雪芭的FRESH 感覺。MAIN COURSE 無什驚喜,只可以尚可來形容,我0既鱈魚扒感覺太油膩,而阿凱的海鮮盤彷彿太單調,番茄湯烚海鮮咁,黎到我地都呆左一呆。媽媽的牛柳反而有一定水準。到左DESSERT,BANANA CAKE with GINGER ICE-CREAM,軟同硬0既MIX & MATCH,似乎是阿凱的FAVOURITE,而我的焦糖燉蛋,又一水準之作,一見到那層脆脆的焦糖,
俾到一個好CLOSE,好舒服0既環境一家三口傾訴,
但野食就無出面講得咁好。
BUT ANYWAY,除左MAIN COURSE ,
我地對大部份野食都好滿意,
真係一流,另外媽媽0既煙三文魚、魚子醬沙律,
亦令我地一試難忘!!!妹妹的Oyster 亦幾特別!!!
SOUP 方面,我0既帶子清湯味道不俗,
但咖啡色的MUSHROOM SOUP 雖然蘑菇味濃,
但就略嫌唔夠味太淡~
至於間場的荔枝雪芭就真的太甜,
沒有一般檸檬OR 西柚雪芭的FRESH 感覺。
MAIN COURSE 無什驚喜,只可以尚可來形容,
我0既鱈魚扒感覺太油膩,
而阿凱的海鮮盤彷彿太單調,
番茄湯烚海鮮咁,黎到我地都呆左一呆。
媽媽的牛柳反而有一定水準。
到左DESSERT,
軟同硬0既MIX & MATCH,
似乎是阿凱的FAVOURITE,
而我的焦糖燉蛋,又一水準之作,
一見到那層脆脆的焦糖,
我同阿凱都忍不住用匙輕輕敲打,
蛋味濃郁連不喜甜點的媽咪都說不錯~
總括而言,兩個FIVE COURSE DINNER SET,
加一個SIX COURSE DINNER SET,
雖然MAIN COURSE 有D 失望,
但MOHTER"S DAY 咁0既價錢,
加咁0既ENVIRONMENT 都令我地幾滿意~