2005-12-19
琴日下午忙完一輪私事打算食埋蛇羮先番屋企因為銅鑼灣太多示威人士搞到行唔到街結果六點幾就行左黎灣仔食飯雖然要坐街邊但無損我食好野既心情坐低叫左一個A餐(花膠蛇腩煲仔飯,蛇羮同龜苓湯)同一個C餐(糯米飯,蛇羮同油菜)兩個人share黎食花膠蛇腩煲仔飯~見住佢叫第二間即整,等左兩,三個字先有得食,份量唔太多但一定夠飽!料有花膠,冬菇,蛇肉,飯有改善,唔會好似麵包超人講咁硬身,各樣料味道都唔錯,但可惜係好似各不相干咁,豉油味道麻麻亦唔夠多,又無飯焦,係比較失望既一樣蛇羮~足料味道又好,薄脆無油"壓"味,因為薄脆同檸檬葉係任加既,忍唔住添左好幾次薄脆食,好味過九龍城龍鳳店龜苓湯~黑漆漆一碗湯,好濃既藥材味同龜板味,感覺好正氣,不過未必個個可以接受糯米飯~可能我較早幫襯,上檯時不單止仲係熱,而且唔油膩,仲有好多既蝦米仔同臘肉,配上香口既花生,好有口感,係我食過咁多間平價既糯米飯既首選油菜~份量太少,俾多d會更好好抵食味道又好如果唔計個煲仔飯呢度係值5分既不過黎幫襯要接受呢度係街邊大排檔題外話:老闆娘好風趣因為幫襯時電視做緊新聞播映灣仔區D韓國農民點樣反抗老闆娘話警方應該幫襯佢買幾條蛇黎放去阻嚇班韓
打算食埋蛇羮先番屋企
因為銅鑼灣太多示威人士
搞到行唔到街
結果六點幾就行左黎灣仔食飯
雖然要坐街邊
但無損我食好野既心情
油菜~份量太少,俾多d會更好
好抵食味道又好
如果唔計個煲仔飯