2015-10-01
多得中秋節多了一天假期,我跟另一半又係瞓到勁晏先起身!第一餐要速食Again!因為之後要趕去THE ONE 睇戲啊!我們就選擇了食拉麵麵麵啦!地方好細架咋!我們剛剛好坐下最後的兩個位置,真的遲一步都要等位呀!好彩好彩~~~Order後大約等五至十分鐘時間,拉麵就會上碟架啦!這裡提供了調味料給大家享用!有黑胡椒及好像是辣油的物體(這個我無試!XD)大家睇完Menu便自行填點菜紙啦!一般拉麵店都是這樣啦!麵可以選擇軟硬度,那些配料想多加...等等。我點了一個普通硬度的香蔥油湯底拉麵!這裡的拉麵都有自已的特式名字,全部都是將軍命名!我這個叫做豐田將軍啊!來自日本四國的!XD睇Menu圖片跟我實質的拉麵樣子有點分別!我差點以為他們來錯了黑蒜油拉麵呢!因為Menu內的香蔥油湯底拉麵,都鋪滿了香蔥嘛!但我這碗沒有呢!不過食落都有香蔥味,但只是輕微的香蔥味,不太濃烈的。有兩塊日式叉燒伴上,SIZE還可以,不算太細塊!亦一點也不肥!這個跟平常吃的有很大分別!塊叉燒煮熟之後,再煎過才上碟!一定要趁熱食!如果凍左感覺就好硬身,好難扯開,唔係咁好食啦!這裡特製自家魚油!真的有條魚在油裡浸住架!店員教我們先原
我們就選擇了食拉麵麵麵啦!
真的遲一步都要等位呀!
好彩好彩~~~
一般拉麵店都是這樣啦!麵可以選擇軟硬度,
那些配料想多加...等等。
武士拉麵-豐臣將軍拉麵(蔥油湯底)
這裡的拉麵都有自已的特式名字,全部都是將軍命名!
我這個叫做豐田將軍啊!來自日本四國的!XD
睇Menu圖片跟我實質的拉麵樣子有點分別!
我差點以為他們來錯了黑蒜油拉麵呢!
因為Menu內的香蔥油湯底拉麵,都鋪滿了香蔥嘛!
有兩塊日式叉燒伴上,SIZE還可以,不算太細塊!
亦一點也不肥!這個跟平常吃的有很大分別!
塊叉燒煮熟之後,再煎過才上碟!一定要趁熱食!
如果凍左感覺就好硬身,好難扯開,唔係咁好食啦!
武士拉麵-自家魚油
店員教我們先原湯底喝下食下拉麵,之後可以再加這個魚油落湯底吃,
魚介味會更出眾!有另一番滋味!果然無介紹錯!
湯底立即昇華左!更加鮮味!更好食!
大家如果來試,不要怕見到條死魚都唔夠膽試這個魚油!
你會走寶架啦!^^