星期六總是懶洋洋的, 訓到日上三竿先起身, 又想行街又想食野, 第一時間就諗起旺角, 雖然人流確實多, 相對餐廳數量也多了選擇, 唔想食到咁飽, 一盎兩件就岩我心水, 行去近火車站旁邊見到間點心個名叫做「老點」, 幾得意播, 就二話不說入去開餐啦 睇下個餐牌, 發覺佢地既點心都幾多選擇, 即叫即蒸, 每日仲有進擊的星期燉湯, 天天不同架平日2-6PM更有優惠價點心提供, 餐牌中呢個白汁芝士蘑菇批好吸引! 中式材料, 西式製法, 認得特別, 一於就叫呢個啦!先叫左鮮上肉響鈴腸, 響鈴唔知係咪因腸粉皮的溫度而變軟呢? 咬下去卻不是想像之中咁脆口, 但味道也是不錯的; 吾係老點芥末小漢堡, 餡料內的炸蝦炸得剛剛好, 唯獨芥末味有點攻鼻; 千島蝦春卷, 炸得香脆, 如果SIZE再大D會更加好呢~食點心, 又點少得燒賣, 咸香墨魚子燒賣同師傳冬荀鮮蝦餃, 一客有兩件, 好有份量, 蝦餃皮薄餡靚, 燒賣同樣有份量, 但咸香味道似乎淡左D清酒雲吞雞, 湯底充滿陣陣酒味, 除左酒味之外隱約帶有點雞味添; 另外一款高湯魚翅灌湯餃, 真係有魚翅架! 食點心咁富貴都係第一次, 味道就普普通通 芝心脆炸蝦丸,
芝心脆炸蝦丸, 熱辣辣之餘, 入面既芝士流心得來, 蝦丸炸完之後唔會乾憎憎或者油淋淋, 必點之選!
斑蘭馬孻糕, 小小地一件做飯後點品, 唔知係咪俾左邊邊既位置, 好似零舍細件, btw以前阿媽同我講, 食馬孻糕要揀邊位食, 話好食D咁話wo, 好香斑蘭味, 而且好鬆軟架, 唔錯唔錯
最後上桌就是期待已久既白汁芝士蘑菇批, 表面的芝士焗得過熟, 曲奇蛋搭皮也有點黑黑的, 相信是火力太猛所致, 中合西壁呢個意念我是挺欣賞的, 對食客多個選擇, 又可以嘗試更多不同的味道, 希望佢地可以再改善多點, 始終要係旺角區生存, 也不是一件易事!
下回有機會要試試佢地既竹筒飯, 始終是招牌菜0麻!
2015-01-17