2024-06-05 22 浏览
《生生市場 - 灣仔》前排喺銅鑼灣放工,正諗住喺呢頭買啲好少少嘅食材返去煮飯仔😂心心念念諗住買塊靚小小嘅扒返去煎,途經鵝頸橋附近嘅一間韓式凍肉店,咁就啱晒啦😉我揀緊牛扒之際,發現原來佢哋都有買韓式外賣飯盒同埋韓式小菜,聞到勁香嘅麻油味同埋韓式辣醬嗰種味道🥹頓時間令我改變主意,突然好想食韓國嘢🤓所以我就放低咗牛扒轉咗去買韓國小食同埋小菜返去啦🤣仲唔使煮添💁🏻‍♀️烤牛肉紫菜飯卷 $53例牌會叫嘅東西,今次試咗牛肉,好喜歡佢呢度嘅烤牛肉味道帶小小甜,食落好Juicy唔會好柴皮😌同埋入面有好多爽脆嘅食材,例如蘿蔔、青瓜絲、醃蘿蔔、雞蛋同牛蒡等,所以食落口感好清爽同埋好有層次感,份量都幾大㗎💁🏻‍♀️烤牛肉拌飯 $65我就係比嗰種拌飯嘅味道吸引毅然放棄返屋企煎牛扒,佢嘅烤牛肉飯飯都係用韓國米製作,食落比較有質感唔會一pat pat,同樣都係用咗甜甜地嘅烤牛肉,配埋韓式嘅辣椒醬一齊食好惹味😎💁🏻‍♀️細份甜辣無骨炸雞 $48呢一份炸雞係俾我行路返屋企嘅途中邊行邊食的😂熱辣辣嘅時候食都仲係脆脆地,微微辣嘅感覺幾開胃,如果件雞可以細件少少一啖一粒就好啦😂一人食我覺得細份剛剛好💁🏻‍♀️雜菜煎蛋卷 $55最後
《生生市場 - 灣仔》

💁🏻‍♀️烤牛肉紫菜飯卷 $53

💁🏻‍♀️烤牛肉拌飯 $65

💁🏻‍♀️細份甜辣無骨炸雞 $48

💁🏻‍♀️雜菜煎蛋卷 $55

最後一樣拎咗返屋企食嘅係呢個雜菜煎蛋卷,蛋味濃郁而裏面又放咗紫菜同埋爽脆嘅雜菜,口感豐富而且唔會好油膩,成份煎蛋仲好墜手添
2024-05-29