2021-07-16
講起印度菜,大家都可能同我一樣淨係諗起咖哩但係一個咁耐歷史既國家又點可能淨係得咖哩一樣野食叱所以一直都好想食正宗既印度同中東菜但因為係香港比較少見同埋真係未食過今日就專程黎到呢到食下,真係一個好新既體驗呢到環境好優雅,一下子消除左我重慶大廈果D既有印象餐前小食脆脆地,醬汁有兩款,青色既反而辣D,同埋辣得黎幾清新,幾特別Beef Nachos上面鋪融化左既芝士同埋粒粒既牛肉而下面就係香脆既粟米片成道菜又香脆又惹味真係好想捧住佢一路食一路睇波再可以按你口味配埋莎莎醬、酸忌廉同埋牛油果醬每種醬都各有風味,而且都好夾,不愧係中東菜Fish TikkaTikka意思即係大舊,直譯就係大舊魚,果然真係好大舊呢道菜係用鐵板上既而且個板係超級無敵熱所以鍾意焦香既朋友就可以燒耐少少,相反就要快D拎落碟啦魚既外層因為鐵板既關係,令佢有種焦香加上本身用上左yoghurt同埋印度香草黎醃令佢層次豐富得黎味道好平衡Chicken Biryani呢一味印度香飯可以話係印度菜既最佳代表淨係用正宗印度米你係香港都已經唔易搵到印度米特點就係比越南米、泰國米、中國米更細長而且米香更濃郁而且粘性較低,令佢煮出黎粒粒分明,用
今日就專程黎到呢到食下,真係一個好新既體驗
上面鋪融化左既芝士同埋粒粒既牛肉
成道菜又香脆又惹味
真係好想捧住佢一路食一路睇波
每種醬都各有風味,而且都好夾,不愧係中東菜
Tikka意思即係大舊,直譯就係大舊魚,果然真係好大舊
呢道菜係用鐵板上既
而且個板係超級無敵熱
所以鍾意焦香既朋友就可以燒耐少少,相反就要快D拎落碟啦
加上本身用上左yoghurt同埋印度香草黎醃
令佢層次豐富得黎味道好平衡
呢一味印度香飯可以話係印度菜既最佳代表
淨係用正宗印度米你係香港都已經唔易搵到
印度米特點就係比越南米、泰國米、中國米更細長而且米香更濃郁
而且粘性較低,令佢煮出黎粒粒分明,用黎做炒飯簡直係perfect match
呢一味香飯就用上左好多種唔同既香料黎炒
而用上既香料我地廣東菜也好,日本菜也好,總之平時係香港食開既都唔會食到呢D味
更難得係即使落左咁多香料,香料之間既味道都唔會唔平衡,成個味道好有層次好豐富