2009-11-14 6 浏览
與友人黎到傳說中好好食既韓燒。因人不夠 6 位無得 book 要等位,結果坐樓上。老闆娘係韓國人,伙記個樣似印尼人,但佢地又可以講流利韓語喎?有 d 溝通上既困難,好彩老闆娘可以講廣東話。初初伙記無 serve 前菜又無俾飯,攪到要問佢你係咪要收錢所以無?完全溝通唔到。前菜好好食呀,anchovies 太咸、有隻豆腐卜既前菜我都未見過呢、個韓國粉絲抄牛肉超好味!叫了:烤牛肉,牛肉很碎呢,有 d 難燒牛舌,很薄切,個醃醬很好味,不過太薄好易燒到(火農)同硬添冷麵,像木薯粉做的麵,有點煙齦,同埋個湯有 d 酸酸甜甜既感覺。本來我地諗住燒埋先食,老闆娘睇唔過眼話要快 d 食?但冷麵唔會再攤凍架啦喎?牛柳,等到我以為漏單先有,跟住成碟牛柳都未解凍,雪到一條條硬到分唔開咁去燒,友人要大力的係爐上面掃到佢溶先得。味道竟然係最好食個個!好 surprise 佢個樣咁竟然咁好食。滴汗既係老闆娘見我地燒得慢又話咁樣個爐會無油個爐會(火農),起勢夾晒我地 d 肉落去燒!err.....咁快燒晒未無得 enjoy 慢慢燒住傾計囉?Anyway,我見好多韓國人係隔離,佢地又叫 d 好似 menu 上面無晒野咁
與友人黎到傳說中好好食既韓燒。

因人不夠 6 位無得 book 要等位,結果坐樓上。

叫了:
烤牛肉,牛肉很碎呢,有 d 難燒
牛舌,很薄切,個醃醬很好味,不過太薄好易燒到(火農)同硬添

Anyway,我見好多韓國人係隔離,佢地又叫 d 好似 menu 上面無晒野咁,佢都係一間值得再食既正宗韓燒。
2009-11-10