2022-05-04
而家一般食開嘅韓國菜都係比較新派同非常之邪惡,想唔好咁肥又想食下韓國野,今次就嚟到呢間尖沙咀韓國街嘅韓屋,佢哋主打冇味精嘅住家濃湯,係邪惡拉絲同炸雞之外嘅另一選擇😀雪濃湯🍲($138) - 韓國嘅人蔘雞湯就食得多啦,牛骨湯你有試過未呢?今次呢間餐廳有齊人蔘雞湯,豬骨湯,同埋牛骨濃湯。我哋選咗呢個雪濃湯,入面材料簡單有牛肉,洋蔥同蒜粒,但味道就絕對唔簡單,個湯非常之濃食得出係長時間熬製而成嘅,而且飲完唔會好口渴,唔似出邊啲味精湯咁👍🏼我見好多人都會配一個白飯一齊食,但我哋嗌咗石頭飯,所以就真係當湯咁飲,一樣滋味😚原味石鍋芝士拌飯🍚 ($108) - 呢個正正係傳統嘅韓國石鍋拌飯,入面有好多傳統配菜紫菜,芽菜,菠菜,蘿蔔絲,炒蛋絲等等。撈埋傳統嗰隻紅色嘅韓國醬汁同芝士,石鍋邊嘅飯同芝士都有少少焦香,wont go wrong嘅配撘😄韓式煎餃子🥟 ($68) - 我見好多人推介佢哋嘅蒸大餃,但鍾意香口嘅我始終都係叫咗煎餃子。呢款餃子皮係比較煙煙韌韌,入邊嘅餡料唔算好多,但都有基本嘅肉菜同埋粉絲,配埋佢比嘅豉油醬汁點嚟食,都幾野味😋 雖然唔算得上好驚喜,但$68/5隻餃子來講都算唔錯👍🏼