2019-09-13
太耐無食過麻辣火鍋了,雖然香港人可以一年365日都打邊爐,但係夏天都有少少影響到胃口,不太想吃太辣太熱的東西,但今天麻辣火鍋癮起,決定要去拾下拾下!! 上網搵下食邊間好,見到渝味曉宇係2014年《舌尖上的中國2》推介的重慶火鍋店,好似好吸引😍而且有4間分店位置都好方便,所以係港島番工的我放工後便來到灣仔分店。一入鋪有塊版介紹重慶著名火鍋店排行,清楚見到渝味曉宇係排行榜第1名XD。 去到時已經聞到好香既牛油麻辣味道,店舖裝修呈少許中國風,整體座位都唔算太迫,兩個人也給我們四人座位,枱面夠大,叫多幾碟都唔怕無位放👍🏻👍🏻一坐底店員先送上兩碗雪耳糖水,話可以係覺得好辣時幫助解辣,十分貼心,而且糖水雖然係送既但唔馬虎,好足料同幾好味,真係想問佢拎多碗😂再來選擇湯底,款式十分多,有辣有不辣,以人頭計算$38/位,我們最後選擇了蕃茄鴛鴦鍋,一個辣和一個不辣,方便配搭不同菜式。美國客格斯肥牛(半份)客格斯就是牛味重,配搭埋曉宇既招牌麻辣湯底,真係十分過癮。而且肥牛油脂分布唔錯,唔會過肥過瘦。稻田毛肚(半份)毛肚好爽口,切到大大塊,十分有口感。現炸豆皮(半份)非常大塊而且好脆,豆味十足,唯一比較唔好
美國客格斯肥牛(半份)
稻田毛肚(半份)
毛肚好爽口,切到大大塊,十分有口感。
現炸豆皮(半份)
非常大塊而且好脆,豆味十足,唯一比較唔好係半份得3塊唔夠分,全塊又太多。
曉宇嫩牛肉(半份)
身為牛魔王,一定要叫牛,名有曉宇估計係店家推介/自慢款式,果然牛肉十分嫩滑,雖然經過特別處理,但不失牛味,非常好食。
手打蝦滑(半份)
蝦味十足,爽口彈牙。
鮮蝦雲吞((半份)
唔好睇佢細細隻,其實每隻都有一隻蝦,調味適中。
牛心掟(半份)
第一次食牛心掟,非常爽口特別,半份既份量比樣中多。
鮮鵝腸(半份)
好長好大條,清潔得乾淨,爽口
重慶炸酥肉(半份)
炸得好鬆脆,本身已經有味,就咁食又得,放入火鍋浸下先食又得。
紅糖慈粑(半份)
紅糖慈粑係我最愛,但成日兩個人叫一份實在太多,依家半份4件岩岩好,慈粑軟糯煙韌。
曉宇苕粉
其實即係薯粉,就算煮好耐都唔會散同保持到口感。
最後仲有叫左蔬菜,食火鍋都要盡量健康點。
整體味道十分出色,環境也不錯,體現到真正的重慶風味,而且湯底選擇多,雖然是重慶火鍋店但也有不辣的湯底,對不吃辣的朋友也十分友善,而且菜式可以選擇一份或半份,無論是一大班朋友來聚餐或兩口子拍拖也可以選擇多點不同款式試,不會怕大家因口味問題而爭吵。最後要讚下店員既服務,非常友善,經常會留意一地有咩需要,和為我地添茶👍🏻👍🏻👍🏻
推介指數: