位于长沙湾小街入面,有间由2位越南兄妹打理小店,就同店名一样。街坊小店装修简约整洁,充满人情味同亲切感💕,适合人少前往。店外亦有摆放枱,唔怕热/有宠物就可以坐外面。店铺到左关门时间都无赶我哋走。小店卖既系又平又正宗既地道越南菜🇻🇳。无论系法包、捞檬、汤河、米纸卷等等,甚至特饮沙冰都一应俱全,全部都系由佢哋亲手制作,份量都十分充足,一定令你好满足🥰。🐷河内烧猪肉捞檬 $62捞檬采用正宗越南檬粉,亦叫越南米粉。配上即烧猪腩肉匀,微微焦香,入口juicy😋。同其他捞檬唔同,上菜个阵已经加埋自家调配的酸甜酱汁,融合系猪腩肉的油香系汁入面,特别惹味,同时解左肉既油腻感。自己按喜好加薄荷同罗勒叶调味,食完都开胃啲啊。整体份量好足够👍🏽。🐮烧牛肉捞檬$59烧牛肉烧得啱啱好,唔会过靭,有好多肉汁,每片仲系厚切添啊。再配上青瓜、生菜、腌制红白萝卜、花生碎、薄荷叶,再淋上自家制捞檬汁味道清新惹味。🥭芒果热情果沙冰 $30即叫即制的鲜果汁,混合新鲜热情果肉,酸甜味道融合,粒粒口感,十分清新,夏天消暑饮效果一流🤤

🐷河内烧猪肉捞檬 $62
河内烧猪肉捞檬