2009-10-12 32 浏览
朋友係葵芳番工, 無野做過左黎搵佢食飯. 本來諗唔到有咩好食想出番旺角食, 不過佢話趁住早可以試下呢間成日勁多人等位既上海婆婆. 之前食左咁多間唔係咁得既上海菜, 其實我都有D驚驚地唔係咁想食. 不過見呢個商場都好似無咩特別其他野好食, 所以最後都係入左黎呢間. 食上海野, 小籠包係必點. 除此之外, 我哋兩個人就點左螞蟻上樹, 津白, 一碗飯同埋一杯豆漿.小籠包: 做得唔錯喎, 雖然小籠包既皮未薄到好似翡翠拉麵既小籠包咁薄, 不過已經做得好過好多上海舖. 上枱時夠熱, 包內既熱湯都夠濃, 唔錯. 第二道上枱既係螞蟻上樹. 平時係屋企食到既螞蟻上樹係 "鼓油豬肉抄粉絲", 今日黎到見到同呢到既好唔一樣. 呢到既螞蟻上樹粉絲係炸到卜卜脆, 同紅色既醬肉面有豆腐係分開上. 今日得我同我朋友兩個人真係唔係咁應該叫呢碟餸, 因為粉絲炸到卜卜脆咁唔飽肚, 個醬汁就咁食又唔係, 跟咋粉絲都好似好漏咁, 似係用黎跟飯既多. 但係叫左咁多野再叫碗飯我又食唔晒. 所以最後我肚入面既空位就交左比碟津白解決! 呢碟津白真係好好味, 唔知佢點整. 菜身煮到好冧, 但又唔係冧到爛嗰d. 唔識點形容, 總之好好味

第二道上枱既係螞蟻上樹. 平時係屋企食到既螞蟻上樹係 "鼓油豬肉抄粉絲", 今日黎到見到同呢到既好唔一樣. 呢到既螞蟻上樹粉絲係炸到卜卜脆, 同紅色既醬肉面有豆腐係分開上. 今日得我同我朋友兩個人真係唔係咁應該叫呢碟餸, 因為粉絲炸到卜卜脆咁唔飽肚, 個醬汁就咁食又唔係, 跟咋粉絲都好似好漏咁, 似係用黎跟飯既多. 但係叫左咁多野再叫碗飯我又食唔晒. 所以最後我肚入面既空位就交左比碟津白解決! 呢碟津白真係好好味, 唔知佢點整. 菜身煮到好冧, 但又唔係冧到爛嗰d. 唔識點形容, 總之好好味.

有野要彈既係, 同一張入既豆漿同白飯, 唔知點解等左成個鐘都唔黎. 我哋一路都無追單, 到個津白差唔多食晒我哋先開始追, 第一次佢話3-4分鐘之後上, 等左十五分鐘之後再追又話3-4分鐘後上. 最後再多十分鐘先至黎. 至於點解咁耐先上最簡單既白飯同豆漿就真係無從考究喇...