2018-09-09 148 浏览
原來沙田市中心呢度開咗間閒葡國餐廳叫阿蘇爾。呢日晚上經過時見到門口好多人。就攞飛等位試下。夜晚八點開始攞位,等左大約三個字就可以入座。餐牌嘅選擇好多好豐富,花多眼亂,好多都想食。最後我就點咗個辣肉腸炒雜菜,白酒煮海宴,葡國雞,以及係蝦子松露意大利麵。當然要試埋佢個焦糖葡撻。飲品點咗兩杯白酒。第一道上嘅菜係辣肉腸炒雜菜。雜菜好香配上橄欖油更加突出,辣肉腸好入味。白酒煮海鮮,海蜆冇沙,檸檬汁調得剛剛好。配埋蒜蓉包一流。葡撻好香脆,熱呼呼剛剛出爐。蝦子松露意大利麵。雖然本身唔係葡國菜,但餐廳仍然住得好出色,好creamy,意粉亦有咬口,海鮮好新鮮。葡國雞嘅雞件好多件,葡汁煮得好入味,配上白飯或薄餅好好味。食完今餐非常之滿足,會返嚟食過。

白酒煮海鮮,海蜆冇沙,檸檬汁調得剛剛好
。配埋蒜蓉包一流。葡撻好香脆,熱呼呼剛剛出爐。

食完今餐非常之滿足,會返嚟食過。