2017-09-19
自問好少入賭場賭搏,一來冇乜本錢,二來亦好怕血汗錢片刻付諸流水,而家都係喺麻雀枱上玩玩,聯誼一吓,所以而家去澳門我都主要係為「搵食」。去澳門除咗食地道小食,或者又平又正嘅自助餐之外,點都唔少得葡國菜。澳門係葡國前殖民地,感覺葡國菜特別正宗。但係為左食好西,專登過大海,舟車勞頓而住一晚酒店,價錢都幾貴。最大問題係︰除左啲好高級食肆或酒店,一般餐廳啲服務水平都幾差,尤其係老字號嗰啲,好唔客氣架,仲差過香港啲茶記。唔知有冇人同我一樣有同感呢?!尖沙咀新開左間葡國餐廳 ,老闆兼總廚Michael有葡國血統,餐廳中文名叫咪走雞,其實都以老闆個名Mike借音而改。先唔好講野食,服務反而令我最深刻。店員個個都好有禮貌,換碟、斟水、執枱做得好到位,而且人手充足,唔會冇人應。葡式薯仔花菜湯$55 ,一人叫左一碗,都幾大碗,好飽肚。馬鈴薯煮成泥狀,不過一啲都唔「杰」,唔怕飲完會好飽肚。葡國臘腸切粒,葡國臘腸質感似午餐肉,而唔係中式臘腸咁硬。菜葉切絲,放喺面頭裝飾。成個湯好濃薯仔味,葡國臘腸好可口,唔錯唔錯。每人會送一個麵包,仲配牛油同橄欖。因為麵包係即焗,湯送到時麵包仲未到,店員話焗緊,要等多等。大大個,
葡式薯仔花菜湯$55 ,一人叫左一碗,都幾大碗,好飽肚。
每人會送一個麵包,仲配牛油同橄欖。
因為麵包係即焗,湯送到時麵包仲未到,店員話焗緊,要等多等。
大大個,熱辣辣。外面好鬆脆,裏面好鬆軟。
1/4隻葡式燒乳豬$280,切開左四大件。
用特製香料醃製,外皮燒到脆卜卜,食似薯片口感,食到咯咯聲。
肉身保持嫩滑,有啲部位好厚肉,有啲部位就薄肉。肉汁豐富,比起酒樓啲又薄又乾爭爭嘅乳豬全體當然高層次好多。
價錢已包括一個葡式炒飯,如果嫌唔夠喉,可以另外再叫(兩位$95,四位$180)。
材料有葡國臘腸、葡萄乾、雞蛋、紅蔥頭、蒜頭、蕃茄醬,味道好似港式西炒飯,酸酸甜甜。
霹靂非洲燒雞(全隻) $195 ,可以揀小辣、中辣、大辣! 我哋叫左小辣。味道偏鹹偏濃味。
因為加入非洲Piri Piri辣椒醬汁,所以叫做霹靂。雖然小辣,但對於唔食得辣我,已經幾辣吓,但辣先夠惹味喎,鍾意食辣就更啱。肉質就全隻都嫩滑,特別係雞脾位。
最後係最重要甜品環節,餐牌選擇唔少︰
但出面甜品櫃有更多選擇,仲有實物睇︰
睇中左呢款︰
芒果錢包 $65,上枱時同甜品櫃個display有差別,多左好多Mousse喎。
Mousse好香滑,淡淡芒果味。
同店員了解,呢度每款甜品都唔會好甜。我自己好鍾意食甜品,而我朋友就對甜品一般,但大家都覺得呢種甜度好啱食,結果佢仲食得多過我。
講返環境,餐廳都幾寬敞,坐得舒適。
呢度食物美味正宗,環境又舒適,雖然餐廳位置喺一個人流唔多嘅商場入面,但都唔少識食嘅人嚟。証明好嘢點都有人識欣賞嘅~