2022-01-25 287 浏览
我鍾意食辣 又鍾意食米線 尋尋覓覓終於搵到一間啱我口味嘅辣米線 平時我食開嘅辣度係大辣 食十間有九間我都覺得唔夠辣 淨係得個油字 但係常得館令我眼前一亮 雖然都係油 但係堅辣又香湖南口味 全部香料由大陸運落嚟 淨係做一個紅油都要用成兩個鐘時間 一碗米線嘅湯底用成三十種香料以上 味道錯綜複雜 層次超豐富 食得辣嘅人一定要過嚟挑戰挑戰 餐廳同時亦有唔辣嘅食物提供 有辣有唔辣任君選擇放喺餐桌上面嘅調味 剁椒同埋紅油都係自家製 心機之作今日食咗大廚推介嘅湖南麻辣牛肉米線同埋涼拌皮蛋 兩樣嘢食都超得 唔只好味咁簡單 係超好味呀 湖南麻辣牛肉米線係正宗湖南地道風味美食 個湯底真係不得了 又香又麻又辣 湯底完全冇味精 食完一啲都唔口渴 反而越食越想食老闆娘見我咁食得辣私底下拎咗啲自家製野生山胡椒辣椒醬畀我試下 結果我一食便愛上 呢個味道係香港食唔到嘅 香味非常特別餐廳入面牆上嘅裝飾就係一樽樽自家製嘅辣椒油 好奇問下老闆娘有冇得買 結果佢真係買畀我 58蚊一樽個涼拌皮蛋係世界級好食 個紅油香味無法擋 啲皮蛋仲要係流心嘅 真係多多都食得曬豬腸炆到好淋好入味 用新鮮豬腸製作而成 口感零舍唔同see...我

放喺餐桌上面嘅調味 剁椒同埋紅油都係自家製 心機之作

豬腸炆到好淋好入味 用新鮮豬腸製作而成 口感零舍唔同