2023-01-13
陪阿女去荃灣買嘢,經過千色匯,見到有間湄南.河泰式船,主打泰北食物和船麵。阿女話好耐都冇食過,想試吓呢間。泰國特色小食拼盤,有蝦餅、魚餅、炸雞棗、春卷。即叫即炸,熱辣辣上枱,蝦餅、魚餅香脆彈牙,春卷足料,外脆內餡惹味!正宗泰式海南雞飯,啖啖都食到泰國的風味, 皮薄肉嫩的海南雞, 雞肉的脂肪較少,油飯香噴噴且軟硬適中。傳統細船麵:細細碗可以品嚐多幾款粉麵。3小碗,魚蛋河粉,湯底有船湯、清湯、麻辣湯及冬蔭功湯選擇。我揀咗魚蛋河粉配船湯、豬肉丸米粉配船湯。鴨血金邊粉配清湯,泰式船麵湯濃稠帶有濃郁肉香,加上香料芳香,味道鮮甜層次豐富。配上各種粉麵甚滋味,泰式魚蛋、豬肉丸口感爽彈。清湯就比較冇咁濃郁,但都清甜,鴨血嫩滑。泰式香茅豬扒河粉清湯,香茅的香味與豬肉的味道好夾,香茅味濃清新,豬扒肉質鮮嫩,河粉掛上清湯,口感滑溜鮮美。凍泰式奶茶味道濃郁。雪碧逢星期六、日有「我要食十碗」船麵競食挑戰賽,上榜有$120 禮券送,活動完結的冠軍更享全年免費食麵,有興趣嘅就不要錯過啦!
凍泰式奶茶味道濃郁。
雪碧