2021-10-10 53 浏览
同朋友係圓方行街,行到攰攰地,又係果個經典問題“今晚食咩啊?”。記得有朋友講過附近有間食海南雞幾出名噶鋪頭,順路過去解決晚餐。鋪頭裝修都幾靚,地方闊落,餐具顏值都好高,就餐環境好唔錯。最搞笑噶係,我一下就俾距餐牌個擊劍雞吸引左。既然鋪頭講到海南雞甘正,甘就一定要試下啦,我地叫左半隻海南雞。又真係非常唔錯啊,青檸汁加雞豉油淋落雞上面,個人完全唔需要點其他醬,嫩滑唔柴,最難得係連雞胸肉都好嫩。Btw,個雞豉油有阿媽整豉油雞的味道!!!叫埋個雞油飯黎撈飯,真係無得輸。Ps:雞油飯好評,味道淡淡地,有雞味。另外我地叫左個酸菜石斑,平時都好少試海魚整噶酸菜魚,今次試過,又真係唔錯,魚肉鮮嫩無刺,酸菜簡直係靈魂,酸辣爽口,正呀。就係細份左少少,唔夠猴。椰子水燉湯上場驚艷,入面真材實料,湯好有椰子味。但係個人可能更加傾向於更為清淡噶做法,不過不失啦。