2024-12-18 176 浏览
今日同朋友去尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10號A地舖食晚飯,這間泰國餐廳叫做泰絕,係我個同事介紹我哋嚟食,佢仲推介幾款菜式俾我哋來食。我哋入到餐廳見到環境不錯,地方寬闊,枱凳都擺得整齊,令人坐得舒服,店員有禮貌服務態度又好,不斷介紹泰國嘅正宗菜,而餐牌嘅食物款式都不少,有廚師推介、泰式船麵、泰式沙律、主菜、小食、泰式海鮮、泰式蟹肉系列、泰式咖喱、泰式小炒菜、正宗海南雞、泰式酸辣魚、泰式甜品、泰式飲品,睇落樣樣都想選來食,尤其是啲食物照片都好吸引。✌🏻最主力嘅泰式船麵,泰國必食嘅食物,係正宗曼谷三口船麵,有曼谷招牌豬肉河、曼谷招牌牛船河、曼谷招牌牛腩河,當然叫來食,曼谷招牌豬肉河和曼谷招牌牛船河就選了船湯,曼谷招牌牛腩河就選咗干撈,船湯底香味濃郁,干撈嘅醬汁惹味香口,唔係太鹹太辣嘅味道,豬肉牛肉鮮味嫩滑,牛腩肥瘦相間,肉質腍中帶爽,肉丸就爽口彈牙,河粉順滑可口,連埋啲配菜一齊食真係非常好食。✌🏻斑斕神仙水帶住香甜嘅味道,而斑斕好含維生素,所以飲這杯斑斕神仙水,感覺非常健康。✌🏻蜜糖青檸水味道酸酸甜甜, 有好香嘅青檸味同埋清甜嘅蜜糖味,好配合來食泰國菜。✌🏻蟹肉奄列份量不少,外層金黃

✌🏻蟹肉奄列份量不少,外層金黃香脆,入口不油膩,裡面夾雜著絲絲蟹肉,蟹肉非常飽滿,啖啖真材實料,讓蛋香與鮮味融為一體,吃時配上醬汁,盡顯泰國地道特色。牛奶燒豬肉有2串大大串,搭配牛奶燒豬肉,肉質非常嫩滑鲜美,仲即叫即燒,上枱都熱辣辣,配搭埋菜粒醬料,吃上令人念念不忘嘅味道。

✌🏻泰式生蝦有6隻,蝦肉嫩滑爽口彈牙,亦有鮮甜嘅海鮮味道,而每隻蝦都配有蒜片辣椒粒,加上醬汁帶有酸辣、微甜和微辣的風味,一齊食非常好食。

✌🏻椰汁西米糕有4件,食落口西米露彈牙和有濃郁椰奶味,搭出香濃不膩的口感,亦唇齒留香,不錯好味嘅甜品