2021-05-29 51 浏览
好掛住泰國的味道,於是就同朋友去左呢間泰式餐廳試試,佢係九龍城都有分店㗎,感覺幾正宗。▪️明爐檸檬烏頭啱哂我呢d懶得挑骨頭嘅人!原條烏頭大大條,出名少骨又啖啖肉,肉質嫩滑,泰式香料酸酸甜甜,非常開胃,檸檬更令鮮味提升,係我每次去泰國餐廳必點嘅其中一道菜。▪️青咖喱豬頸肉配蒜蓉包青咖喱啱哂唔食得辣嘅朋友仔!帶椰香得黎又唔算好辣,幾creamy但又好惹味,豬頸肉好爽口又幾入味,份量都唔少,用黎配脆口嘅蒜蓉包都幾夾!▪️小食拼盤呢個併盤比想像中大,我地三個人都食唔哂,要打包走🤣入面有四款泰式小食,啱哂乜都想試嘅吃貨。👉🏻蝦餅 : 超大件,炸粉薄薄的,咬落好彈牙,蝦肉紮實又有咬口,好足料!配埋泰式醬真係perfect match !又係我每次食泰菜必點之選。👉🏻雞棗 :第一次食,唔係每間泰國餐廳都有咖,所以都幾特別,炸到外脆內軟,第一次食到咁彈牙嘅雞肉,入面仲有少少蔬菜,點泰式醬同樣都好惹味。👉🏻魚餅甜甜辣辣嘅一道小食,魚肉中有檸檬葉嘅香氣,豆角仲增加咗口感層次,仲有啖啖魚香!神還原泰國地道風味!👉🏻春卷同樣都係大大條,炸到好脆口,入面都係好足料,口感層次豐富。-▪️豬肉碎生菜包生菜好新鮮爽口又夠大片
▪️明爐檸檬烏頭
啱哂我呢d懶得挑骨頭嘅人!

▪️青咖喱豬頸肉配蒜蓉包
青咖喱啱哂唔食得辣嘅朋友仔!

▪️小食拼盤
👉🏻魚餅
神還原泰國地道風味!
👉🏻春卷
同樣都係大大條,炸到好脆口,入面都係好足料,口感層次豐富。

▪️豬肉碎生菜包
生菜好新鮮爽口又夠大片,有八塊咁多!
豬肉碎份量都好多,酸酸辣辣好惹味,仲有加入紅葱頭,真係食極都唔膩的一道菜。

▪️芒果糯米飯
好抵食~糯米飯份量比其他泰式餐廳多,四個人share都夠食!
兩舊糯米飯砌成心型,好吸睛!原個芒果切成兩件,芒果好新鮮香甜,撈埋濃濃椰香嘅椰漿再加糯米飯食,真係為我地呢餐偽泰國之旅作完美的結束!

▪️青檸菠蘿沙冰
天氣咁熱當然要叫泰式特飲消消暑!青檸好refresh,加上菠蘿都唔會太甜,好有清新解渴又解辣嘅滋味。

以後食正宗泰菜唔洗下下都入九龍城,去銅鑼灣都得😆