2020-05-27 76 浏览
人生一大樂事之一就係偶爾約埋朋友去居酒屋到吹水小酌幾杯,門面簡約充滿日式古典居酒屋風格,一入去就見到串燒師傅即場燒烤,場面不失霸氣,我地二人安排坐卡位,相當闊落,發現呢間居酒屋仲有好多日本人幫襯,令我對呢間餐廳都幾有信心。【前菜】木戶自家製蟹味噌配鮮雜菜條冰鎮新鮮雜菜條黎到果時仲有花瓣伴隨,賣相精緻吸引,雜菜條有西芹、紅蘿蔔、青瓜、蘿蔔等。蟹味噌上枱時會有個熱鍋烘住,保持住溫熱狀態,令蟹膏KEEP住鮮味,蟹膏鮮味非常濃郁,鹹香味十足,配上清新嘅鮮雜菜條,令味道更加錦上添花,入口先有蟹味噌嘅鮮香,後者有雜菜的甘甜,難怪係鎮店招牌菜式,味道令人一試難忘,食過真係番唔到轉頭。木戶重頭戲之一就係雞肉串燒,皆因店內選用奈良大和妃子雞,飼養期為120日以上,由於採取自由放養,所以肉質特別紮實彈牙,嫩滑又無肥肉,所以亦係受歡迎嘅原因。【串燒】雞肝(汁)串燒即點即燒,搽上秘製燒汁,令雞肝可以KEEP住,入口柔滑細緻,夠哂新鮮。雞腿肉(大腿)雞髀肉係全雞裡面肉質最嫩滑嘅地方,而呢串串燒係用左雞髀肉大腿位置,所以入口係相當之彈牙嫩滑,肉質結實,肉汁豐盈之餘又一啲都唔油膩。自家制雞肉丸配黃金蛋食之前沾上蛋汁

【前菜】
木戶自家製蟹味噌配鮮雜菜條

【串燒】
雞肝(汁)

雞腿肉(大腿)

自家制雞肉丸配黃金蛋
食之前沾上蛋汁食,增添左一份滑溜嘅口感,雞肉丸肉質都好紮實飽滿,雞肉味鮮香,食落仲會感受到有雞軟骨粒粒,口感豐富。

福岡特色串燒/串揚
燒鹿兒島安納芋
食左幾款燒肉串燒,中場就有燒鹿兒島安納芋中和一下燒至表面焦香,入口香甜可口,

日本韮菜芝士豚肉卷
食串燒最怕係燒到“乾爭爭”,但呢到嘅串燒就燒得恰到好處,令豚肉卷仍然肉嫩多汁,豚肉圈住由日本直送嘅韮菜,韮菜吸收左豚肉嘅肉汁,讓味道更添層次,加入左半溶芝士提味,惹味十足。

揚蝦串
烤蝦炸至金黃色,食落香酥脆卜卜,上面所塗抹左獨門醬料,成隻連殻都食得,好惹味!炸漿好薄身,食落都仲可以感受到蝦肉嘅彈性。隔離放左新鮮椰菜作伴,清新爽口。

【主菜】
醬油燒魷魚
燒得恰到好處,原條燒魷魚,口感爽彈可口,搭配濃郁嘅醬汁,味道鮮美,超級好食。

【炸物】
料理長推薦料理
總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年
南蠻炸雞食落外脆肉嫩,而且肉汁豐富,我地因為係咁顧住吹水,所以過左一段時間先食,但仍然好香脆,估唔到薄薄嘅脆漿都可以keep到酥脆嘅口感,而且食落一啲都唔油膩,南蠻炸雞加埋濃郁滑身嘅他他醬,十分邪惡~ 而且令味道同口感都變得更加豐富。

【主食】
燒麻糬雞肉丸飯團
飯團用竹簽串住,做到好似串燒嘅形狀咁,更加易入口,食落好有驚喜,糯米飯入面包住雞肉丸,米香味相當濃郁,有陣陣焦香,粒粒分明。

成餐都好豐富又好高質素,非常之滿足。