2022-06-09 370 浏览
早排同事先講完中環西環天后新開左呢間椒椒相見,咁啱同朋友約附近就一於試下呢間新川菜~ 估唔到夠晒正宗 最正係menu有超多選擇!餐單分左多個類別,有川式乾鍋、涼拌小菜、風味小炒、辣子、水煮、酸菜及泡椒系列等🌶️朋友未到齊所以叫左份雞絲粉皮($68)頭盤食住等,每樣材料份量剛剛好 唔會話太多粉皮完全冇雞絲青瓜絲,材料夠新鮮,而且麻醬都調教得唔錯 唔會好糊口👍🏻主菜我地糾結左好耐試水煮魚定酸菜魚($248),有朋友唔算好食得辣 所以最後揀左酸菜魚🐟 果然冇揀錯 統一辣度 食落好舒服 唔會好辛苦個隻🫣 湯底用魚、雞、豬骨熬製8個鐘以上 夠晒鮮味,再加入野山椒等熬製而成,湯底微辣微酸 好醒胃😆而魚方面選用左新鮮鯛魚片,肉質偏爽脆 有香濃魚味,大家都食到停唔到口。自帶配料都有好多,包括芽菜、萵筍、酸菜、木耳、仲有入晒味既寬粉 超級惹味😍唔夠喉既我地都試埋個正宗乾鍋!自選鍋底揀左香辣味既小辣,跟住再自由選擇配料:雞軟骨$33、牛肉片$39、雲南花菜$27、萵筍$29,全部都煸炒得超級入味🤪 望住個鍋以為得辣椒,menu都有寫原來有成九款基本香料:孜然、花椒、乾椒、八角、丁香、桂皮、甘松、草果、三奈,

唔夠喉既我地都試埋個正宗乾鍋!自選鍋底揀左香辣味既小辣,跟住再自由選擇配料:雞軟骨$33、牛肉片$39、雲南花菜$27、萵筍$29,全部都煸炒得超級入味🤪 望住個鍋以為得辣椒,menu都有寫原來有成九款基本香料:孜然、花椒、乾椒、八角、丁香、桂皮、甘松、草果、三奈,再加上秘製材料及獨特秘方 唔怪得口味咁正宗🥸

整體食物份量都大份 三個女仔都食得好飽,不過又辣所以點左兩款甜品解辣🤩 黃糖糍粑$48 同冰粉$48 兩款都十分推介,糍粑新鮮炸起熱辣辣脆卜卜,冰粉相反就好夠凍 啱晒宜家夏天食黎降暑氣💦

除左好多款川菜 原來都有好幾款上海菜式選擇,啱晒唔想食太辣既朋友仔 我地都已經約左下次再黎試埋個水煮魚😳 天后店環境都坐得幾舒服 仲有好多飲品選擇解辣啊🫡