2022-03-20 9 浏览
早前在港大附近發現有間隱世小店,是食正宗墨西哥菜🇲🇽,見主打有牛油果同仙人掌菜式好吸引,平時很喜愛食墨西哥餡餅🌮就入去見識下~入面環境好有異國風情feel,有很多仙人掌盆栽,彷彿自己去咗墨西哥旅行咁🧳店員似墨西哥人,見到我哋即說”hola”, 廚師也是墨西哥人,定必很有地道風味。點餐全程要用英文嘅,我哋就揀咗兩個lunch set再加其他。🌮Quesadilla Super Set芝士薄餅 $79嚟到墨西哥餐廳點少得墨西哥餡餅,平時我喺屋企都鍾意整嚟食😋裏面有一件雞脾肉及一件香汁豬柳芝士餡餅,另外多$20加牛油果醬及酸忌廉,set配埋香草蕃茄通粉。餡餅熱辣辣好食,全部食物加埋醬汁好夾,好滋味😋🌯Burrito set $89 可選手卷或大碗飯,我哋揀咗手卷,貪佢特別啲,另外加咗$30餡料轉特選牛扒。牛味香濃,裏面包咗飯,呢個真係勁飽😆🍮墨式焦糖布甸 $28Set可加$28,布甸比較硬身,香濃蛋味,口感就唔太滑身,可能墨式是這樣吧!🥑牛油果雪糕 $38呢個甜品絕對係必食之選,有驚喜,外型同切開嘅牛油果一模一樣,中間嘅果核就是金橘雪葩。食落口感好滑同creamy,質感濃厚,牛油果味好出😋🧉

🌮Quesadilla Super Set芝士薄餅 $79

🌯Burrito set $89

🍮墨式焦糖布甸 $28

🥑牛油果雪糕 $38

🧉Ice Mexican Chocolate $10
超濃郁嘅朱古力,朱古力同一般有啲唔同,玉桂味比較重,也有好多朱古力碎碎,飲落超滿足!

☕️Hot Mochaccino $18
朱古力咖啡,兩者配合得好,朱古力同咖啡味都可以飲到,好出色🥰

🥑🥗AVOCADO ceviche $149
賣相好吸引,唔同一般沙律🥗將牛油果切粒,加埋蕃茄青瓜仲有辣汁,配上粟米脆脆,沾上醬料一齊食,好開胃,超fresh又健康,可中和返頭先食嗰啲油膩感🤩