2019-05-29 43 浏览
最近香港冒起一股麻辣熱潮, 呢間在內地擁有多間分店既成都老碼頭火鍋就係我今晚既目標老碼頭火鍋裝修氣派,離遠已經可以見到富有中國特色既設計內裡裝修為傳統中式復古風,一共有兩層,佔地面積非常大湯底方面揀左成都風味既紅油鍋,以及番茄鍋。呢度既麻辣火鍋可以揀成都風味或者港式風味,而且每款風味仲可以選擇辣度真係好貼心!聽聞這裡的湯底原材料全部由成都直送,這樣我當然要試成都風味紅油鍋啦紅油果邊有厚厚一層牛油,雖然只叫左小辣,但都足夠刺激!而番茄鍋非常濃郁,唔係沾醬料都完全ok,靜係個湯底已經值回票價呢度既自助醬料區同普通港式火鍋區別好大,有店舖特製香油、油碟、乾辣椒、炸黃豆等等選擇,係麻辣火鍋既最佳配搭食麻辣火鍋一定唔少得鴨血,呢度既鴨血好鮮嫩,只需一分鐘就食得!手工韭菜餃非常好食,韭菜新鮮而且份量十足老碼頭筷子牛肉其實係醃過既新鮮牛肉,食落都幾嫩,而且頗有風味呢度既響鈴好厚實,唔似其他火鍋店只有薄薄的一層可以吸收更多湯底老碼頭手打牛筋丸都幾彈牙,牛味都算濃郁最後還有自助生果區可以食生果戒辣,呢間過江龍果然名不虛傳!
老碼頭火鍋裝修氣派,離遠已經可以見到富有中國特色既設計

內裡裝修為傳統中式復古風,一共有兩層,佔地面積非常大

手工韭菜餃非常好食,韭菜新鮮而且份量十足

呢度既響鈴好厚實,唔似其他火鍋店只有薄薄的一層
可以吸收更多湯底

老碼頭手打牛筋丸都幾彈牙,牛味都算濃郁

最後還有自助生果區可以食生果戒辣,呢間過江龍果然名不虛傳!