2023-10-24 2417 浏览
話說好一段時間無去台灣旅行,呢晚突然好掛住台灣美食,於是約埋朋友去九份飽食台灣菜。滷味拼盤 - 拼盤有豆腐、豬耳、雞蛋及雞翼,每款都滷得好入味。肉鬆起司蛋餅 - 蛋餅外皮有少少咬口,同時亦食到蛋香,加埋肉鬆同起司,味道更豐富,醬汁調味亦恰到好處。懷舊魯肉飯(大) - 魯肉飯唔會過甜或過咸,豬肉入味之餘,但又唔會柴,整碗飯充滿油香,好好味。香酥排骨飯 - 排骨炸得酥脆,肉質鬆軟,加上少少孜然味,好惹味。鹽酥雞 - 鹽酥雞炸皮薄脆,食落好juicy,呢個食完一啖再接一啖。酥炸魷魚 - 魷魚炸皮同樣薄脆,肉質爽彈,又係食到停唔到口。QQ地瓜球 - 地瓜球外皮煙煙韌韌,中間包住地瓜泥,真係好特別。九份芋圓(溫) - 九份芋圓有豆腐花、仙草同芋圓,少甜,食完炸嘢再食糖水,覺得好滿足。胚芽珍珠奶茶 - 珍珠夠煙韌彈牙,加上胚芽感覺更健康。餐廳食物高質,價錢大眾化,店員有禮殷勤,怪不得新開張已見人氣,下次同朋友食台灣菜,都會考慮再嚟呢度。

胚芽珍珠奶茶 - 珍珠夠煙韌彈牙,加上胚芽感覺更健康。

2023-10-19