2019-10-12
🍜油麻地.正宗台灣牛肉麵🍜今日為大家介紹係廣華街一間非常用心,有質素的台灣餐廳!餐廳由台灣人主理,連廚師同大部分店員都是台灣人!所以從進店一刻,點單開始,到食物的風味都非常正宗👍🏻有一種好似去左台灣既感覺!🇹🇼首先,點單方式是用可擦式蠟筆在膠片餐單上劃自己喜愛的,然後膠片餐單可以清理,再重用。呢個正正就是台灣小店常用到既點單方式☺️至於食物方面,一樣非常足料!🌟紅燒牛肉牛筋麵($69)👉🏻我食麵既習慣,第一啖係先飲湯。第一啖湯有好濃郁既牛肉味,之後撈勻左面頭的酸菜,就會隱約飲到酸酸地既味道。非常之開胃👉🏻麵條是自家製的手工麵,而你亦可加$3轉粗既關廟麵(不過當日賣晒)🤣但唔緊要,本身預設既手工麵都已經好好食,夠彈牙~👉🏻厚切牛肉🐮呢個真係不得了,我未見過咁厚既牛肉🙈。佢既肉同脂肪分佈均勻,食到好香既油脂味,而且煮得好腍,好似係口融化咁😍👉🏻牛筋🐮超級大條!真是沒有在省的!我本身以為口感會好柔軟,滑嘟嘟個種。但呢個係雙反,係比較有𡁻勁。唔算係我最愛,但係會食到豐富膠質🙈(你知啦,女仔最在意呢d架嘛😍骨膠原喎🤩)🌟特別推介🌟店員叫我試下加埋佢地自家製既麻
今日為大家介紹係廣華街一間非常用心,有質素的台灣餐廳!
至於食物方面,一樣非常足料!
🌟紅燒牛肉牛筋麵($69)
🌟特別推介🌟店員叫我試下加埋佢地自家製既麻辣醬一齊食;的而且確係會令碗麵既風味更出,更有層次😋搞到以家都心思思有d掛住添...而如果試過鐘意,其實仲可以原罐帶走架!($48)😋
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
小吃&甜品
🌟芝士肉鬆蛋餅($42)
👉🏻肉鬆甜甜的,配埋鹹香的芝士蛋餅,真心一流👍🏻👍🏻👍🏻有好多肉鬆😍
🌟冰糖雪耳桂圓芋圓湯($32)
👉🏻芋圓是三色芋圓,分別有紫薯,蕃薯🍠,芋頭三款,口感比較實淨,唔算超煙韌。不過每一隻色既味道都做到好出,好明顯食到分別👍🏻一解我對芋圓既思念😍😚
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
總結:今篇打得太長。CP值爆高,總之交比你試就知道了☺️唔會中伏!我下次都仲想食😋
📍阿木台灣麵
地址: 旺角廣華街8號