2021-07-20
朋友介紹大壩街呢一邊,多咗好多特色嘅小餐廳,有街坊未到嘅倫理街角,亦都又好味又抵食嘅平民小食。今次食嘅呢一間老厝邊,其實就係一間正宗台灣餐廳,開始有旅行環角徑我哋終於可以食到正宗嘅台灣滋味啦。餐廳佈置非常有心思,牆上面掛住嘅係台灣車站嘅相片。餐廳仲有個小閣樓,呢一種設計喺香港已經買少見少。大腸麵線如果你有食開台灣街邊嘅麵線,咁盧厝邊嘅麵線一定唔會令你失望。因為無論調味、口感、麵質、湯底都係同台灣食到嘅一模一樣。大腸信啦信幾多,咬落有香濃嘅滷水味,大腸肥而不膩,軟硬適中,推介!超濃芋泥蛋餅老實講我係唔鍾意成日芋泥,不過我見到點餐紙上寫住係推介,老公話想試吓。非常驚喜!芋泥甜度啱啱好,竟然同香軟蛋餅非常之配搭,仲有厚厚嘅芝士溶埋一齊,三樣嘢加埋竟然毫無違和感,記得趁熱食,你會以為自己食緊酒店高級嘅甜品。香炸魷魚炸得香口無油溢味,魷魚口感剛好唔會太軔。花雕醉雞份量都幾多,花雕酒味好香。雞肉略嫌硬咗少少。麻辣牛三寶麵湯底出色香濃,麵質都非常彈牙。牛腩雖然硬咗少少但牛味好濃郁家常滷味拼盤賣相普通但味道唔錯,有淡淡的八角味,滷味唔會偏鹹,好食!蜂蜜烏龍好飲!本身想叫走甜但店員話佢地用真蜂蜜去沖👍🏻
餐廳佈置非常有心思,
大腸麵線
超濃芋泥蛋餅
香炸魷魚
炸得香口無油溢味,魷魚口感剛好唔會太軔。
花雕醉雞
份量都幾多,花雕酒味好香。雞肉略嫌硬咗少少。
麻辣牛三寶麵
湯底出色香濃,麵質都非常彈牙。牛腩雖然硬咗少少但牛味好濃郁
家常滷味拼盤
賣相普通但味道唔錯,有淡淡的八角味,滷味唔會偏鹹,好食!
蜂蜜烏龍
好飲!本身想叫走甜但店員話佢地用真蜂蜜去沖👍🏻,所以走甜就會走咗蜜糖,我地最後叫咗少甜。烏龍茶好香茶味,蜂蜜好清新。