2018-05-10 2072 浏览
今日終於有機會試到近排大熱勁出名的玖五牛肉麵啦, 一來又好掛住鄉下既味道啦另一方面又好想睇下見唔見到有明星啦. 話晒都係名人開既又想睇下係唔係真係有靚女老闆娘坐鎮. 完全係一個抱住期望而來的C9 呀~去到個門面好靚呀! 雖然只係食麵不過枱好大, 好寬敞! 叫幾多野食都唔會怕跌. 張MENU真係好特別, 過左膠用一D特別既筆畫上去落完單就可以擦番乾淨再用過. 又可以REUSE非常環保, 呢個IDEA好好呀!識食一定係食紅燒招牌三合一 (包括牛展, 牛根同牛肚) 我地當然唔會執輸啦再叫左杯冬瓜茶配番. 湯底濃而不會過咸, 味道調得好好. 麵底好爽口彈牙, 牛根係炆到好林好焾口, 同出面個D 好唔同完全冇食到梳打粉拿喉的感覺. 跟住聽店員既推薦試左個半根半肉的拌麵. 雖然係拌麵不過裡面都有一D湯唔會好乾仲要有秘制既野味醬料, 夾埋D 彈滑的麵底令到成件事都真係好夾. 唔會太咸或太淡小小辣辣地真係非常好食.不得不提呢舊牛展炆得好林好入味但又唔會話一入口就散晒. 都好有咬口... 見到一片片根肉分明的紋真係令到我好忍唔住大口大口食晒. 牛展食完仲唔會攝牙, 呢個真係好值得一讚呀!! 配埋珍珠奶茶
同出面個D 好唔同完全冇食到梳打粉拿喉的感覺.
不得不提呢舊牛展炆得好林好入味但又唔會話一入口就散晒. 都好有咬口... 見到一片片根肉分明的紋真係令到我好忍唔住大口大口食晒. 牛展食完仲唔會攝牙, 呢個真係好值得一讚呀!! 配埋珍珠奶茶真係更加PERFECT. 珍珠奶茶真係唔可以唔試, 雖然唔係好台式的感覺不過茶底超香, 有港式奶茶的香濃感覺. 珍珠唔係黑糖珍珠, 成粒大西米咁不過非常Q彈, 好好咬口.
我地仲叫左3個唔同的小食, 呢3個都可以算係台灣地道的代表. 麻辣鴨血完全做到台灣鴨血的口感, 唔係好似香港個D一夾就散. 咬落有D 煙勒感. 豬耳爽脆伴既麻油仲香而不膩. 另外豬血糕就更加唔洗講, 香港本土冇D 同呢樣類似既所以點都一定好味!
食完超滿足呀~因為一間店食到晒所有台灣地道既味道. 用料仲要咁靚同埋足晒料. 以後掛住鄉下既味道唔洗再專登搭飛機啦! 有D可惜今次見唔到靚女老闆娘呀! 希望下次見到啦~
2018-05-09