2011-09-29
誤打誤撞search OpenRice揀到間好有水準嘅韓國菜館。 雖然去過韓國兩次; 不過都唔知哩餐算唔算係正宗韓國料理!! 總之美味就正唔正宗都無所謂啦!!同E朋友一起入內, 剛剛個侍應講緊電話; 我聽到佢回應對方: 「1 – 4 位係不設訂枱, 要先到先入座。」 好彩我哋係8個人, 先有得訂枱!!一眼關七, 下層有五桌6人枱, 我哋坐果張都係响兩邊 “主席位” 加位先可以坐到8個人; 樓上果層就唔知嘜樣。 總之環境清潔簡單, 上樓上果段樓梯俾我感覺好似七八十年代D懷舊餐廳Feel!!下單後兩set八小碟就同步送上枱, 分別有泡菜、芽菜、菠菜、炸菜、豆腐、魚乾、涼拌粉絲及雜菜沙律; 除咗魚乾一致認為太鹹之外, 其他都各有所愛, 而且 “八彩繽紛” 的顔色可以令人食慾大增!! R朋友在此時才到, 唔係佢遲到; 只是今晚異常地每個人都早到, 所以有好多時間分析個菜單。特烤肉: $450咁貴, 問完D侍應可推斷係燒烤雜錦盤; 有牛肉、雞肉、豬扒、魷魚及蝦。完全唔似一般韓國食店的醃制方法, 一味鹹或濃味而將食物的原味蓋過; 只係唔新鮮的食物才需要咁醃制。所以老土D講句牛有牛味、豬有豬味,
石頭飯: 係好 “素” 的感覺, 紅蘿蔔絲、生菜、芽菜; 肉只覺有三四絲薄片, 配上生雞蛋, 再與酸辣醬攪拌。 A朋友要求我拍下攪拌石頭飯前後的樣子, 當然無問題。 個人認為味道一般, 但我以泡菜餸飯, 即時改變意見……美味!! 而且飯焦亦算不錯, L朋友的心頭愛。
人蔘雞湯: 雞不算大隻, 內藏幾片人蔘與小許糯飯; 滾滾的湯泡已將雞骨還骨、肉還肉的分離。 雞肉雖嫩, 但一點都唔覺有人蔘味。 响韓國食過兩次人蔘雞湯, 真係好有雞同人蔘味。