2017-01-18
沿地鐵出口行去Si Simply Italian時發現 D2 Place 1, 2期有好幾間食肆都好新, 裝修得好骨子, 成條街upgrade晒, 相信呢區好快就會成為一個新蒲點。 而現在各單位都係"開荒"階段, 因為荔枝角區晚市都比較靜。 Si Simply Italian (SSI) 比人舒適既感覺, 門外微黃和暖系燈光帶比人溫馨感(外觀先加分). 我地有訂位 (但佢地無confirm booking ), waiter帶我地到其中一張枱我地問可唔可以坐梳化, 佢反而勸我地唔好坐, 話梳化好高. 我地咁反叛梗去試吓坐, 又無野喎!SSI有個 sharing menu, 但waitress 介紹時有點"錨鉸". 其實就係一個價錢但要兩位起. 有一位waitress跳制以為我地4個人想柯打2位就算. 越講越混淆越講越複雜(我地有被屈既感覺) 唯有請佢行開一陣比多少少時間我地商量。 我地明白佢想比service, 但效果就有D本末倒置 (其實呢位waitress之前已經"質問"我地係咪諗住唔叫支裝水, 搞到好似果一刻決定左就唔準再叫咁 )。 有好多人認為一間餐廳成敗取決
SSI有個 sharing menu, 但waitress 介紹時有點"錨鉸". 其實就係一個價錢但要兩位起. 有一位waitress跳制以為我地4個人想柯打2位就算. 越講越混淆越講越複雜(我地有被屈既感覺) 唯有請佢行開一陣比多少少時間我地商量。 我地明白佢想比service, 但效果就有D本末倒置 (其實呢位waitress之前已經"質問"我地係咪諗住唔叫支裝水, 搞到好似果一刻決定左就唔準再叫咁 )。 有好多人認為一間餐廳成敗取決於食物或者個大廚, 但其實要人客由頭到腳都咁享受, 前線服務係靈魂之窗。
成餐飯最深印象係唔夠熱既pasta。 明顯係兜得唔夠均勻(有D熱有D暖)。 兩碟pasta都係咁, 特別係個單點既spaghetti kumit ($228), 煮過耐太林太稔口, 入面既聖子都幾腥. 後來有位應該係manager既小姐問我地滿唔滿意我地既晚餐, 我地向佢反映........佢話當晚大廚放假, 係2廚煮既(明白晒).....所以呢我地唔係無矢放的架........!!! 但佢都好sincere, 為左多謝我地勇於比意見請我地4個飲咖啡☕ 好啦, 咁都可以填補少少不足既。 另一樣比較印象深刻既係甜品tiramisu. 唔知係唔係意大利傳統recipe, 但係個啡色既lady finger好奇怪。 下層索到espresso果度就好soggy, 上層就好硬, 賣相, 口感及味道不佳。
值得一讚既係自家焗制餐包又好味而且任添, 好大方。 其他食物就中規中矩, 坦白講唔太impress。 歐式裝修既SSI地方算係好坐, 而家只欠software, 如果service方面做得舒服D pro D, 食物質素方面再提高就會好得多。 以現在既質素o黎講一碟pasta收2百, 一個dessert又一百, 性價比低, 我比6.5分, 有待大大改善。
题外话/补充资料:
個coffee mug可能要改良一下, 4個人得我一個可以穿到隻手指入杯耳度. 穿唔到既要攞住個杯身.