2023-08-26
又嚟介紹特色餐廳喇🫖!今次想同大家介紹tea time嘅地方🤩。上網留意到位於尖沙咀The One有一間超級適合打卡嘅餐廳🤳,無論係餐廳嘅環境定係食物都好適合攞嚟影相😎。今次就趁着嘆afternoon tea 嘅機會,享受下餐廳嘅用餐體驗🥰。如果想知餐廳嘅tea set有咩食嘅,就一定要繼續睇落去啦🫶🏻。環境方面☝🏻餐廳係以法國嘅裝修風格作為主題🇫🇷。除咗帶出餐廳主打法國料理之外,都呈現咗部份嘅法國特色😚,例如可以見到有凱旋門嘅設計以及古典水晶燈😍可以話係相當之夢幻㗎🥳。另外我都好鍾意餐廳地板嘅設計,黑白嘅配搭都增加咗空間感🙌🏻。食物方面✌🏻Royal Tea Set($388)首先要介紹嘅當然就係餐廳嘅Tea Set啦🥰。佢嘅賣相真係好精緻㗎✨,喺打卡方面絕對唔會失望😎。呢個Tea set一共分咗三層。每一層嘅擺盤都好講究㗎,完全感受到餐廳誠意😚。📍頂層頂層以甜食為主,例如有馬卡龍檸檬撻等等。我自己就好鍾意馬卡龍啦😬,餐廳有符合返香港人嘅口味,所以相對地冇咁甜㗎❤️🔥。📍中層中層係以鹹食為主,例如有松露芝士三文治、巴馬火腿等。另外都仲有沙律菜中和返當中嘅味道🙌🏻。巴馬火腿可以品嚐到當
環境方面☝🏻
食物方面✌🏻
Royal Tea Set($388)
📍頂層
📍中層
中層係以鹹食為主,例如有松露芝士三文治、巴馬火腿等。另外都仲有沙律菜中和返當中嘅味道🙌🏻。巴馬火腿可以品嚐到當中嘅油香味,同埋哈密瓜一齊食用,一啲都唔膩㗎🥳。而松露芝士三文治份量上嘅配搭都好恰當,唔會搶咗當中嘅焦點😎。
📍底層
最後嘅底層係以海鮮餐點為主🦞,例如有黑魚子煙三文魚撻、刺身級帶子、蟹肉三文魚子鬆餅等。我自己覺得當中嘅黑魚子煙三文魚撻好有特色,佢嘅撻皮同黑魚子嘅顏色一樣㗎🫶🏻,令賣相變得更加貴氣✨。而帶子刺身嘅口感充滿彈性😬,味道相當鮮甜。
Mixed Berry Smoothie ($28)
餐廳嘅tea set包括咗兩杯餐飲㗎😚,係呢啲天氣,當然要叫番啲消暑嘅飲品啦🥤。首先就想介紹呢杯Mixed Berry Smoothie,當中都係真材實料㗎,飲得出有藍莓桑莓紅莓等等🫐,所以飲品嘅顏色先至會咁鮮艷🥰。當中嘅莓香味都係口腔入邊爆發😬,有應有嘅莓酸味,夠晒fresh🫶🏻。
Chocolate Banana Smoothie ($28)
第二杯想介紹嘅飲品就係chocolate banana smoothie 🤪。同樣地朱古力同香蕉嘅份量都係啱啱好🥰,唔會各搶風頭。飲落口可以同時感覺到香蕉嘅天然香味🍌,同埋朱古力嘅甜味🍫。個人嚟講都好鍾意呢個配搭㗎!
👉🏻另外需要加一服務費✅
評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
賣相:🌕🌕🌕🌕🌗