今日想要一个丰富的晚餐,想到就决定去春宵火锅店!呢一间店就座落喺湾仔,对于我嚟讲非常方便!一落地铁站,转个弯就到咗😊!店内装修得十分豪华,感觉好有质感!佢哋仲有一个大型嘅户外空间,如果天气好嘅话又可以在户外享受火锅,十分舒适👏!我哋点咗个「鸳鸯锅底」(🦪鲍鱼花胶鸡汤,🌶四川麻辣锅)。非常好饮🥰,中间话咁食一口鲍鱼花胶鸡汤,超级鲜甜,过口好清新。而四川麻辣嘅部分则辣得刚刚好,即刻挑起咗我嘅食欲!食物方面,我哋拣咗「海鲜拼盘」:🦐海中虾,🦑花枝片,🦞西澳龙虾。其中西澳龙虾卖相非常好,肉质既鲜又甜,的确有「龙虾的王者风范」👑。而波士顿龙虾个爽脆口感令我印象深刻哩,简直即刻爱上啦🥰!佢哋嘅「潮汕牛丸」、「猪肉丸」同「贡丸」质地扎实,每一粒丸子都弹牙,非常有咬口,十足弹牙😍!任何火锅都离不开好的配菜,我哋嘅「什菜什菌盛合」同「A5飞驒和牛牛颈脊」非常出色,口感丰富多变,配埋那香滑的和牛,简直是绝配😍⭐!最后,我哋帮衬咗佢哋嘅「纽西兰羊肉片」,羊肉口感嫰滑,无任何膻味,配火锅真系话咁啱!另外,店舖自家强制嘅「手撕鸡」,味道正宗,煮得刚刚好,好有家乡的味道,全场最受欢迎!总结,春宵火锅店绝对系湾仔嘅
总结,春宵火锅店绝对系湾仔嘅火锅劲选!食材新鲜,环境舒适,绝对值得一试哩!👍👏🥳⭐