2016-06-29 584 浏览
收工同同事食飯, 佢地帶我黎左呢間中日料理火煱店, 地方夠大好寬敞, 冷氣夠而且乾淨, 感覺不錯.打邊爐湯底最緊要, 選擇雖不算多, 但有幾款都幾特別, 鴨血鍋, 芝士蕃茄鍋, 日本豆乳鍋. 但女同事貪靚要左骨膠原黑豚肉骨鍋, 應該係想保保骨膠原.仲有豉油配料炸生蒜, 莞茜等, 最常見既都齊備.要$248既餐已經好多火煱配料, 先來豬梅肉片, 薄薄一片肥瘦平均, 咬落腍身而嫩滑, 入口無渣.羊肉片肉味濃, 但唔覺羊臊味, 軟嫩唔韌.仲有兩款幾特別既丸類, 手打黑松露鮮豚肉滑, 豬肉入面混合黑松露, 就算淥完都有好香既黑松露味, 而豚肉丸爽口不韌. 另一款係手打鵝肝鮮牛肉丸, 鵝肝包住響丸既入面, 爆出黎先食到鵝肝既油香. 兩款手打丸既食材料好特別.食得肉多都要食點野菜類, 粟米夠甜, 鍾意呢度有竹笙, 爽口又索晒湯既精華. 仲有豆卜同金菇菜.

仲有豉油配料炸生蒜, 莞茜等, 最常見既都齊備.
羊肉片肉味濃, 但唔覺羊臊味, 軟嫩唔韌.