2017-09-28 361 浏览
周末嚟到Beanswork, 餐厅环境感觉好简约舒服, 令人好想饮杯咖啡慢慢叹.  睇睇Drink Menu, 呢度供应嘅咖啡都有唔少特别款, 而我就拣咗Dark Cappuccino ($38) 试试啦.  Dark Cappuccino用上深烘焙嘅咖啡豆, 感觉咖啡味道较平常嘅Cappuccino浓郁, 奶味亦稍为轻啲.  间唔时饮开斋啡嘅我, 会钟意呢种Dark Cappuccino味~Eggs Benedict, Avocado Dressing ($88), 整碟菜式味道好丰富, 2 件Egg Benedict分别用上烟三文鱼和Parma Ham 2款配料, 可以一次过尝到两种口味!!!  除咗沙律菜伴碟之外, 水果系用上西柚同橙两种, 连配菜用料都咁丰富~ 份量方面都唔好睇少, 单系食1件都觉得足够, 所以share 嚟食就最啱!讲到Share 食~ 而另一份就系嗌咗All Day Menu 上嘅意粉, 包有餐汤同沙律. 餐汤系南瓜汤, 打成蓉状嘅南瓜汤, 味道浓郁又带有口感.  卖相方面, 简简单单咁放上一颗豆苗其实都已经几好睇.沙律菜望落都几新鲜, 以跟餐嘅沙律嚟讲算几
Dark Cappuccino

沙律菜望落都几新鲜, 以跟餐嘅沙律嚟讲算几好.

冬荫功蟹肉虎虾意大利面 ($118), 意粉上面沾咗唔少冬荫功粉, 冬荫功味极出, 𠮶种浓郁程度好有惊喜.  虽然食食下会觉得有啲辣, 但会好似上瘾咁一口接一口食个不停. 而虎虾就跟有2只, 烤过嘅虎虾好香, 口感够弹牙.
冬荫功蟹肉虎虾意大利面

奶茶焦糖炖蛋 ($52), 用上迷你锅盛载, 加埋士多啤梨雕花, 简约又靓靓地嘅配搭.

味道方面, 炖蛋变成奶茶味, 茶味几香浓, 口感又滑溜, 几钟意呢款口味配搭.

单睇Beamswork 环境就如坊间Cafe店一样简约舒适, 品尝过呢道嘅菜式之后, 更欣赏佢哋从菜单款式, 材料同味道嘅用心细致 ❤️
用餐时段
下午茶