2018-01-24
不知是否因為附近有間英語教會,巴壽司入面特別多非華裔人士。外表似一間茶餐廳嘅佢,餐牌只係A4紙入clear holder,裡面都有幾塊黑板寫住是日/廚師推介,魚生、壽司、烏冬、定食,乜都有,價錢都比較平民化。雖然主廚唔係日本人,無日本空運水產嘅質數,有啲用料本地化,味道亦有自家風格,不過佢都做得到日本菜嘅神緒。炸吉列豬扒蛋飯 ($57) - 賣相就肯定唔及高級日本餐廳,但味道同份量都OK,飯嘅軟硬適中,有少少蛋少少菜,塊豬扒都唔算好細,又唔會食都滿口油膩,$57好OK架嘞。燒鯖魚定食 ($70) - 聽聞鯖魚嘅魚油好健康而揀嘅定食,有兩片橙,麵豉湯有自家味道,今日嘅中華沙律比較大條比較硬,飯嘅軟硬適中,不過男士可能唔夠,配菜平實中有少少味,燒鯖魚嘅皮有少少脆,魚肉唔算太韌太乾,$70我滿意架嘞。
炸吉列豬扒蛋飯
燒鯖魚定食